Povodom priprema za obilježavanje 27. godišnjice pogibije majora Hašima Spahića, koje će ove godine biti upriličeno od 8. do 11.oktobra gosti programa Radio Ilijaša bili su Sidik Bečirević, predsjednik JOB Unija veterana i Mirsad Čustović, direktor Fondacije očuvanja tekovina i dostojanstva Odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92.-95. godina.

Prema riječima Sidika Bečirevića ove je godine pripremljen obiman program, koji počinje projekcijom filma  o rahmetli Hašimu Spahiću i akademije u petak 8. oktobra u kino sali Ilijaš.

Nosilac aktivnosti je JOB Unija veterana uz podršku koordinacije boračkih udruženja općine Ilijaš, kao i podršku Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općine Ilijaš. Četiri dana će trajati aktivnosti, a promocija filma o rahmetli Hašimu Spahiću, osim premijere u kino sali Ilijaš bit će održana i u svim ilijaškim školama, a vjerovatno i u nama susjednim općinama. Za vikend, subotu i nedjelju planirane su sportske aktivnosti za djecu od osam do 12 godina, tu nam je partner i nosilac aktivnosti Škola fudbala Tempo Ilijaš. Osim sportskih aktivnosti, pripremamo za najmlađe i jedan historijski čas na kojem ćemo ih upoznati o liku i djelu Hašima Spahća i saboraca. U ponedjeljak 11. oktobra, tradicionalno ćemo položiti cvijeće i proučiti Yasin na mezarjima u Brezi i krenuti na Moševićko brdo, gdje će biti održan program na mjestu pogibije rahmetli Hašima Spahića i Šemse Baručije, pojasnio je Bečirević.

 

Reditelj filma o rahmetli Hašimu Spahiću je Avdo Huseinović, čije je rad na ovom polju i očuvanju od zaborava perioda agresije na BiH  i njenih posljedica uveliko poznat i cijenjen.

Producent filma je Mirsad Čustović, direktor Fondacije očuvanja tekovina i dostojanstva Odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92.-95. godina.

-Fondacija je nastala 2018. godine sa ciljem praćenja, obilježavanja i dokumentovanja tekovina i dostojanstva Odbrambeno-oslobodilačkog rata 92.-95. U samom filmu o Hašimu Spahiću govore saborci, korišteni su arhivski dokumenti, neki dosad neobjavljeni iz vremena agresije na Bosnu i Hercdegovinu. Cilj filma je da se od zaborava sačuva i dokumentuje herojska borba, kako Hašima Spahića, tako i saboraca Armije RBiH. Fondaciju podržavaju i finansijski pomažu Ministarstvo za boračka pitanja, Općina Ilijaš, kao i donatori jer je Fondacija neprofitna, kazao je Čustović.

Gosti Radio Ilijaša naglašavaju da iako je dokumentovanje, snimanje filmova, pisanje knjiga o vremenu Odbrambeno-oslobodilačkog rata skupo, zaborav je najskuplji i nedopustiv, stoga je stvaranje arhiva obaveza i zalog za budućnost.

Sve aktivnosti i cjelokupni program manifestacije bit će održani uz poštivanje važećih epidemioloških mjera zaštite.

Share.

Comments are closed.