Belma Avdić i Muniba Osmanović najbolje su prijateljice od djetinjstva. Ljubav, podršku, zajedničko vrijeme provedeno u srednjoškolskim  i studentskim  klupama, krunisale su istim odlikovanjem, Srebrnom značkom UNSA. Naime, ove uspješne dame završile su  gimnaziju u Ilijašu, a nakon toga i I ciklus studija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, odsijek za geografiju smjer Turizam i zaštita životne sredine. Prvi ciklus studija na PMF-u  završile su prosječnom ocjenom 9,4. O studentskim danima, vrlo interesantim temama za diplomski rad kao i o projektima na kojima su radile, govorile su za Radio Ilijaš.

„Bilo je mnogo truda i odricanja, ali kada nešto volite onda ništa nije teško. Za ovaj uspjeh potrebno je puno rada, konstantnog učenja i zalaganja. Uspjeh je neizostavan i kao kruna dođu Srebrne značke. Naš studij je bio jako zanimljiv jer ima terensku nastavu koja podrazumijeva praktični rad na terenu.“, kazala je Belma.

„Mene su uvijek više zanimale prirodne nauke. Geografija mi je bila zanimljiva kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. Turizam mi je zanimljiv sam po sebi a svakako to je jedna od najbrže rastućih privrednih grana u svijetu. Turisti su jedna posebna masa ljudi koji su zanimljivi s različitih aspekata istraživanja“, kazala je Muniba.

Belma i Muniba porijeklom su iz Srebrenice. Ljubav prema svom rodnom gradu, iskazale su i kroz diplomske radove te ostavile trajno naučno bogatstvo generacijama koje dolaze.

„Tema mog diplomskog rada bila je „Strategija turističkog razvoja Nacionalnog parka Drina“. Kada je u pitanju BiH a što je tendencija i jedan od uslova za EU jeste razvoj mreže zaštićenih područja. BiH  je jedna od zemalja u okruženju koja ima najmanji procenat zaštićene teritorije, upravo je bilo važno iz tog razloga da se radi na uspostavi mreže. Nacionalni park Drina se nalazi u općini Srebrenica gdje sam ja rođena. Željela sam da se priča o Srebrenici i sa pozitivnije strane. Jer, zaista,  Srebrenica ima mnogobrojne potencijale“, kazala je Belma.

„Ja sam emotivno vezana za svoj rodni grad a to je Srebrenica i željela sam dati svoj naučni doprinos o istom. Tema mog diplomskog rada je „Put spasa –geografske odlike i implikacije na ratna dešavanja 92.-95. godine“. Željela sam dati svoj doprinos i da ostane trajno zapisano o ovim dešavanjima. Ovakve teme ranije se nisu radile na našem fakultetu“, kazala je Muniba

Belma i Muniba na najljepši način promovišu i općinu Ilijaš u kojoj žive. U Sarajevu je u oktobru ove godine,  održan 40. Međunarodni sajam turizma, ugostiteljstva i turističke berze na kojem je ove godine nastupilo 75 izlagača iz 13 zemalja. U segmentu stručno-edukativnog programa, u dvorani “Mirza Delibašić” održana je Konferencija pod nazivom “Turistički potencijali Bosne i Hercegovine – stanje i perspektive razvoja turizma” u organizaciji Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – usmjerenje: Turizam i zaštita životne sredine. U okviru navedene prezentacije potencijale Srednjovjekovnog grada Dubrovnika u Ilijašu publici su predstavile Ilijašanke Belma Avdić i Muniba Osmanović, BA Turizma i zaštite životne sredine uz mentorsku podršku doc.dr. Senade Nezirović.

„Upoznale smo prisutne o potencijalima i o onom što se može unaprijediti u našoj općini. Srednjovijekovni grad Dubrovnik je u fazi angažovanja, što znači da se radi na njegovoj promociji i uključivanju u turističke tokove“, kazala je Belma.

Belma i Muniba napisale su dva naučna članka. Prvi je objavljen prošle sedmice u makedonskoj geografskoj bazi .

„S obzirom da još uvijek, kao studentice nemam pristup Međunarodnoj naučnoj bazi, mi smo članak pisale sa našom profesoricom  doc.dr. Senadom Nezirović i prof. Nusretom Dreškovićem koji je ujedno i šef našeg odsjeka. Pisale smo o Zaštićenom području Bijambare i njegovom vrednovanju sa geomorfološkog aspekta. Drugi članak se tiče kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš kao osnove za njeno uključivanje u turističke tokove. Fokus je bio na Srednjovijekovnom gradu Dubrovniku i nekropoli stećaka u Kopošićima i Bijambarskim pećinama“, kazala je Muniba.

Belma i Muniba imaju cilj završiti master studij koji trenutno pohađaju na PMF-u u nadi da će biti odlikovane Zlatnom značkom UNSA.  Također su kazale da će se profilirati u oblasti geografije (zaštita životne sredine). Mladima su poručile da rade i studiraju ono što vole.

“Samo tako možete biti ispunjeni  što radite posao koji volite. Poslije studiranja trebamo nastaviti graditi svoje ličnosti, kako profesionalno, tako privatno“, poručile su Belma i Muniba.

Belma i Muniba su djeca šehida. Stoga im upućujemo posebne čestitke za postignuti uspjeh, kao i majkama ovih divnih dama. Pravi su primjer herojske borbe kroz život. Mnogo uspjeha u životu im želimo.

Share.

Comments are closed.