Edukativno-kreativna radionica za djecu u organizaciji Biblioteke Ilijaš održana je danas od 13 sati u prostorijama KSC Ilijaš. Prijavljeni učesnici radionice su sa akademskom slikaricom Safijom Beširević  imali priliku iskazati svoju kreativnost  u modeliranju od glinamola.

„Ovo je jedna jako lijepa likovna radionica, koja se temelji na oblikovanju odnosno vajarstvu ili kiparstvu.  Kroz oblikovanje glinamola djeca oblikuju divegrentna mišljenja, maštu, kreativnost,  izražajnost i osobnost. Imali smo 20 djece na radionici.

Ovaj put smo birali stalne čitaoce biblioteke. To su djeca do petog razreda koji stalno čitaju i nisu nikada učesvovala u likovnim radionicama. Imali smo sav materijal samo nam je trebala dječija ljubav i kreativnost. Što se tiče vajarstva ono podstiče motoričke sposobnosti što je jako važno za djecu“, kazala je slikarica Safija.

Jasmina Masnopita bibliotekarka i voditeljica projekta iskazala je zahvalnost Ministarstvu kulture i sporta KS koje je finansijski podržalo ovaj projekat.

„Cilj današnje radionice jeste da djeca sa glinamol sredstvom osmisle i naprave određenje predmete. Kroz rad sa glinamol sredstvom učesnici radionice, pokazali su i svoje vještine u pravljenju raznih predmeta čime dolazi do izražaja njihova kreativnost. Drugi cilj jeste da djecu izvedemo iz kućne atmosfere u dane raspusta, odvojimo ih od gledanja crtanih i drugih sadržaja koji su im  dostupni.  Za naše učenike od velike je važnosti odgajati ih i obrazovati u duhu kulturno-umjetničke vrijednosti i bogatiti svoja znanja i njegovati tradiciju koja je zastupljena na našim prostorima. Moram naglasiti da je ovaj projekat podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS. Ja bih poručila onima koji odlučuju o bibliotekama da shvate da biblioteke ni na koji način ne bi trebalo biti nešto što čini samo knjige i objekti u koje se dolazi samo po knjige. Biblioteke su mjesto u koje se dolazi po informacije“, istakla je bibliotekarka Masnopita.

Polaznici radionice stvarali su vlastite oblike i uvedeni su u svijet skulpture te ovladavali raznovrsnim odnosima volumena i prostora. Izbor tema, motiva i oblika bili su prilagođeni školskom uzrastu i interesima polaznika.

 

Share.

Comments are closed.