Graničnoj policiji BiH su uručeni ključevi 35 kombija i 12 SUV vozila u vrijednosti većoj od tri miliona KM, a SIPA-i je uručeno 16 terenskih vozila i specijalne uniforme vrijedni više od 460.000 KM.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ambasador Evropske unije u BiH Johann Sattler, šefica Misije IOM u BiH Laura Lungarotti, direktor Granične policije BiH Zoran Galić i savjetnik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu Dalibor Milošević.

Cikotić je u obraćanju prisutnima rekao da je ovaj događaj svjedoči o visokom nivou saradnje između institucija međunarodne zajednice, EU-a i Delegacije EU-a u BiH, IOM-a i drugih UN-ovih organizacija i sigurnosnih struktura BiH.

“Ovo je najveća do sada pojedinačna donacija kojom se podiže kapacitet sistema sigurnosti BiH u borbi protiv različitih sigurnosnih rizika i prijetnji, prije svega, protiv ilegalnih migracija. Svrha današnje donacije je da se ojača kapacitet Granične policije u namjeri kvalitetnije kontrole i čuvanja državne granice”, kazao je Cikotić.

Istakao je da će vozila donirana Graničnoj policiji ovih dana biti direktno dodijeljena policajcima i operativcima na terenu za borbu protiv krijumčarenja ljudi i krijumčara, dok će SIPA zahvajujući novim vozilima podići kvalitet izvršavanja svojih operacija.

Izvor. BHRT

Share.

Comments are closed.