Bosna i Hercegovina, nakon 27 godina, od ponoći preuzima kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Umjesto dosadašnjih 200, uskoro će kontrolisati i do hiljadu i 600 preleta aviona s velikim brojem putnika.

Sve avione koji lete iznad naše države, kontrolisat će Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Preuzimanjem kontrole nad cjelokupnim zračnim saobraćajem, završena je druga faza strategije razvoja za upravljanje zračnim saobraćajem.

Prvi put, naša zemlja preuzima nadzor nad nebom iznad deset hiljada metara. Više zone bh. neba zadnjih 20-ak godina su kontrolisale Hrvatska i Srbija.

“Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom periodu, kao najmlađa evropska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami, u cijelosti, nadziremo zračni promet iznad teritorije Bosne i Hercegovine”, rekao je Davorin Primorac, direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA).

Primorac je naveo da BHANSA trenutno pruža usluge do razine leta 325, odnosno do 10.000 metara.

“U tom dijelu zračnog prostora odvija se 20 posto ukupnog zračnog prometa, odnosno riječ je o kretanju svega 200 aviona”, rekao je Primorac.

Bosna i Hercegovina će od sutra, naveo je Primorac, kontrolisati i do 1.600 preleta aviona bh. nebom.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.