U džematu Srednje  mnoštvo je dešavanja i ovog Ramazana. Pored ustaljenih aktivnosti : klanjanja teravih namaza, mukabela, iftara, takmičenja u znanju za djecu i humanitarnih akcija, nastoje se ponuditi i drugi edukativni i zanimljivi sadržaji za građane.

Već sutra bit će organiziran Omladinski iftar, a zajednički iftar za džematlije planiran je 26. dana Ramazana.

Novi glavni imam doc. Dr. Hfz. Kenan Musić nam dolazi u posjetu u subotu 26.  maja. On će održati predavanje 20 minuta prije ikindije namaza-16:30.  Tradicionalna dova na Stomorinama bit će održana u nedjelju 27. maja nakon podne namaza. Od drugih aktivnosti, planiran je  Merhametov iftar u Srednjem 31. maja, kazao je za Radio Ilijaš imam džamije u Srednjem Sakib ef. Lepić.

U toku su i radovi na uređenju harema i betoniranje ispred vakufske kuće.

Historijat

Džemat Srednje čine i okolni zaseoci: Bokšići, Donji Čevljanovići, Duševine, Homar, Gojanovići, Han Šići, Hodžići, Ivančići, Klek, Lađevići, Medojevići, Srednje, Stomorine, Vilići, Visojevica, Velike šume, Ovčija ravan, Ravne, Tamni do, Boškovići, Kitoševići, Šabanci, Moševići i Stupe.

Prema onome što je poznato, tačnije prema usmenom predanju jednog džematlije, džamija je prvi put izgrađena 1936. mada mnogi tvrde da je ona mnogo starija. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine potpuno je porušena, kao i imamska kuća koja se nalazila u džamijskom haremu. Nakon agresije u MZ Srednje se vratio veći broj njenih prijeratnih stanovnika, pa se ukazala i potreba za vjerskim životom, tada 1998. godine u džemat Srednje dolazi i prvi poslijeratni imam Avdo ef. Hasanović. Prije njega, odnosno sve do pred samu agresiju, dužnost imama u džematu Srednje obavljao je Mehmed ef. Hadžić, a prije njega punih 40 godina bio je Ali-ef Kožljak. U periodu 1998.-2003. vjerske aktivnosti su se obavljale u obnovljenom imamskom stanu. To je trajalo sve do 27.6.2003. kada je obnovljena džamija stavljena u funkciju, navodi se u podacima MIZ Sarajevo.

Share.

Comments are closed.