Član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Kemal Beganović u svom današnjem obraćanju javnosti kazao je da su u Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata potvrđena 283 nova slučaja zaraze koronavirusom. Obrađeno je 829 testova, a uzorci su prikupljeni u periodu od 19. do 22. novembra ove godine.

Poručio je kako je i dalje pozitivna vijest da je broj oporavljenih, njih 325, i dalje veći od broja zaraženih. Nažalost, preminule su dvije osobe, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 216 osoba.

„Trenutno je hospitaliziran 171 pacijent, 76 ih se nalazi na liječenju u Izolatoriju Podhrastovi, dok ih je 95 u Općoj bolnici. Četiri pacijenta koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, a devetero je otpušteno sa ovog liječenja“, naveo je Beganović.

Po njegovim riječima, u Kantonu Sarajevo aktivna su 4.792 slučaja zaraze koronavirusom, dok je u periodu od 30. januara do 22. novembra ove godine ukupno registrovano 17.555 zaraženih osoba ovim virusom, od kojih je njih 12.830oporavljeno.

Poručio je i da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS razvio aplikaciju, kako bi se prevazišli problemi koji postoje u komunikaciji sa doktorima porodične medicine, zbog njihove prezauzetosti. Ova aplikacija se nalazi i na web stranici Zavoda, ali i na stranici Vlade KS.

„Svi pacijenti koji su osigurani u Kantonu Sarajevo, odnosno imaju zdravstvenu knjižicu, prvi kontakt sa ljekarom mogu ostvariti putem pomenute aplikacije, koja je vrlo jednostavna za upotrebu“, rekao je Beganović.

Pojasnio je da se proces registracije odvija u četiri koraka. Najprije je potrebno da se pacijent registruje putem web stranice, potom da popuni online obrazac, nakon čega će na svoj Viber broj dobiti potvrdu registracije, te će potom pristup njegovim podacima imati zdravstveni radnik, koji preuzima slučaja, i nastavlja dalju komunikaciju sa pacijentom.

„Viber aplikaciju od subote je upotrijebilo 130 pacijenata, te ovim putem pozivam sve one koji trebaju da komuniciraju sa ljekarima da to učine putem ove aplikacije, i na taj način olakšaju i ubrzaju pristup doktoru porodične medicine i dobiju pravovremene informacije, a time se i registruju u sistemu“, zaključio je Beganović.

Share.

Comments are closed.