U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Ilijaš u Biznis centru  ove subote organizirana je promocija knjige „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ mr. Admira Lisice.

Knjiga historičara i istraživača Admira Lisice je spoj historiografskih činjenica o nastanku dijasporalnih zajednica u inozemstvu i domovinskim zemljama jer prije svake priče autor historijskim činjenicama daje hronološki prikaz doseljavanja Bošnjaka u neku od mnogobrojnih zemalja gdje su nalazili svoje utočište, ali i osobnih iskustava uspješnih i istaknutih  ljudi u društvenom životu  dijaspore.

Moderatorica promocije knjige Alma Omerović u uvodu je navela da  „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport – AKOS, Sarajevo, 2018) autora Admira Lisice je kroz članke nastajala na portalima, web stranicama.  Kroz interakciju na društvenim mrežama priče, sagovornici i teme su se nizale. To čudesno virtualno iskustvo je omogućilo autoru da istraži stanje i napiše tekstove o bh. dijaspori od Australije do Meksika, od Islanda do Portugala.

Autor Lisica je u svom opširnom izlaganju objasnio motive za pisanje jednog ovakvog djela, koje je jedno od rijetkih koje se bavi  bošnjačkom dijasporom, što nije slučaj u Srbiji i Hrvatskoj gdje je povezanost i istraživanje o dijaspori  izuzetno uspješna i zastupljena. Autor je publici predočio stanje u bošnjačkoj dijaspori, hronologiju iseljavanja Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, kao i utjecaj dijaspore na povratak nacionalnog imena Bošnjak u periodu od 1945. do 1990. godine.

Knjiga je doživjela veliki uspjeh. Promocija u Ilijašu je 21. po redu. Moj magistarski rad je usko vezan za velika intelektualna  imena iz dijaspore koji su afirmirali ime Bošnjak. Niko se ozbiljnije nije bavio temom dijaspore u periodu  od 1992. godine do danas. Prvo je počelo predstavljanjem naše zajednice u Danskoj, njihovog radija, kulturnog centra, želio sam da predstavim dijasporu iz drugog ugla, da razbijem predsrasude i stereotipe i da ponudim drugu dimenziju i pogled na dijasporu. Kroz metod „oral history“ sakupio sam priče ljudi, intervjue o njihovim počecima, precima koji su doselili, to je 156 stranica teksta o ljudima koji vole Bosnu i Hercegovini i čuvaju svoj identitet i ponosni su na njega i svoje naslijeđe.  Ja sam imao cilj da dam doprinos povezivanju domovine, domovinskih zemalja i dijaspore. Knjiga je promovisana u sedam država i dvadesetjednom  gradu i drago mi je da je i BZK preporod Ilijaš prepoznala važnost ove teme, da zajedno radimo na ujedinjavanju bošnjačkog korpusa, kako u dijaspori tako i u domovini, kazao je Lisica za Radio Ilijaš.

Knjiga „Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja“ daje realan prikaz bosanskohercegovačke dijaspore i položaja Bošnjaka u zemljama regije. Čitajući ovu knjigu možemo saznati kako je nastala, razvijala se i do kojih ostvarenja je dosegla bh. dijaspora od Australije do Islanda. U knjizi su sabrana 24 teksta objavljivana u protekloj godini na četiri medija (portal Al Jazeere, sedmični magazin Stav, Agencija Anadolija i Akos.ba -za koje autor piše), 12 država, više od  40 sagovornika…

Također, na promociji u Ilijašu  istaknuto je da je iseljavanje Bošnjaka u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu bila potreba kako  bi se spasio goli život, ali snalažljivost  naših ljudi  rasutih  širom svijeta učinili su ih najbolje integrirarom zajednicom  bez obzira na to u koju državu  su se doselili.

Na kraju izlaganja, nametnuo se  jedinstveni zaključak prema kojem bosanskohercegovačka dijaspora ne uživa punopravan društveni status u  Bosni i Hercegovini   „zemlji matici“, naše državne institucije se ne oslanjaju na iskustva uspješnih pojedinaca niti  se poklanja pažnja kapacitetima i mogućnostima bosanskohercegovačke dijaspore u  cjelini, te je u tom pravcu potrebno napraviti zajednički značajniji iskorak. Istaknuta je potreba postojanja ureda za dijasporu u općinama Kantona Sarajevo, ali  i ideja organiziranja susreta dijaspore u Ilijašu.

Share.

Comments are closed.