Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“ uz finansijsku podršku Općine Ilijaš organizuje omladinsku posjetu područjima Nekropole stećaka Kopošići i Starog grada Dubrovinika u okviru projekta Colere. Posjeta će se realizovati 24. juna 2018. godine (nedjelja ), a za cilj ima  promociju, upoznavanje i približavanje kulturno-historijskog naslijeđa naše općine među mladima.

Pored posjete Starom  gradu  Dubrovniku  i Nekropoli  stećaka Kopošići, 30. juna 2018. godine (subota), bit će organizirana i posjeta Zaštićenom području Bijambare.

Pozivamo sve omladince da nam se pridruže i daju svoj doprinos u promociji kulturno-historijskog naslijeđa općine Ilijaš. Za sve učenike će biti obezbjeđena užina i osvježenje.

Prijaviti se možete popunjavanjem obrazca na sljedećem linku:https://goo.gl/forms/DfMXrzi0fvO1ELAk2

Broj mjesta je ograničen.

Za sve ostale informacije možete nas kontakrirati putem:

Broj telefona: 060 35 05 518; E-mail: oocarpediem14@outlook.com, obavještavaju iz Omladinske organizacije “Carpe diem-Iskoristi dan” Ilijaš.

O Kopošićima i Starom gradu Dubrovniku

Historijsko područje – nekropola sa stećcima Kopošić nalazi se u selu Kopošić u podnožju sjeverne strane brda Hum u općini Ilijaš. Nalazi se desetak kilometara od Ilijaša.

U nekropoli stećaka Kopošići pokopani su veliki knez bosanski Batić, njegova supruga Vukava, a pretpostavlja se da je ukopan i otac kneza Batića, koji je bio umotan u plašt od skupocjenog platna. Bh. slikar Đoko Mazalić ih je proglasio najljepšima u državi. Ističu se svojim arhitektonskim i vajarskim osobinama, te dekorativnim elementima. Tri kilometra od nekropole, makadamskim putem, stiže se do starobosanskog grada Dubrovnika. Ostaci zidina ukazuju da se tu život odvijao stotinama godina prije nas.  Stari srednjovjekovni grad Dubrovnik datira iz 13. stoljeća. Grad Dubrovnik je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom,

O projektu:

„Colere“ je projekat koji omogućava približavanje kulturne baštine i prirodnih ljepota općine Ilijaš. Projekat će pružiti priliku mladim fotografima i slikarima i onima koji to tek žele postati da iskažu svoje talente i potencijale, ojačaju svoje kapacitete te ostvare nova poznanstva kroz niz aktivnosti. „Colere“ je projekat pomoću kojeg će mladi općine Ilijaš spoznati važnost kulture i koliko je ona bitna da bude sačuvana za buduće generacije. Projekat se sastoji iz više faza. Prve dvije su navedene posjete: – Nekropole stećaka Kopošići i Starog grada Dubrovnika, 24. juna 2018. godine (nedjelja) sa polaskom u 9:00h ispred platoa KSC u Ilijašu i Bijambare, 30. juna 2018. godine (subota) sa polaskom u 10:00h ispred platoa KSC u Ilijašu.

Share.

Comments are closed.