Centralna izborna komisija BiH priznat će sve glasačke listiće iz dijaspore koji su stigli najkasnije do 25. novembra 2020. godine. Svi listići pristigli iza tog datuma neće se brojati.

Iako su tako brojni državljani BIH oštećeni s obzirom da im je glasački materijal stigao prekasno, iz CIK-a smatraju da su uradili sve, ali da nemaju rješenje ni odgovor na pitanje kako je moguće da građani budu uskraćeni za pravo glasa.

Pandemija koronavirusa je usporila pošiljke sa glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Centralnoj izbornoj komisiji i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec dana prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

“Omogućili smo biračima u prekookeanskim zemljama i nekim evropskim zemljama za koje je identifikovana blokada u poštanskom saobraćaju, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kovertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena”, rekla je članica CIK-a Irena Hadžiabdić za BHRT.

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz dijaspore. Traže od CIK-a dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registrovan, na kraju bio i prihvaćen.

Iz CIK-a kažu da su primili više od 62 hiljade pošiljki, a da oko 13 hiljada nije preuzeto.

Odaziv birača je oko 60 posto u odnosu na broj registrovanih za glasanje putem pošte, što u CIK-u smatraju da je u rangu sa ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

Share.

Comments are closed.