U povodu godišnjice rođenja prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, u organizaciji Asocijacije mladih SDA, položeno je cvijeće i proučena Fatiha na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru Alije Izetbegovića.

Cvijeće su položili član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, te članovi Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

“Danas je 96 godina od rođenja rahmetli Alije Izetbegovića i njemu lično sasvim sigurno ne trebaju ovakva okupljanja, neka posebna sjećanja. On nikada nije volio rođendane, a osobito je bio jako protiv bilo koje vrste kulta ličnosti. Sjećam se neke prilike kada je naredio, i onda je to kasnilo nekih pola sata, da se uklone njegove slike iz jedne sale gdje smo imali okupljanje SDA. Mislim da to njemu sigurno ne treba, a da nama sigurno treba. Jer, kada neko izjavi za Bošnjake da su jedan podanički i kukavički narod koji se prevjerio ili promijenio vjeru, onda se možemo sjetiti tog vremena koje simbolizira rahmetli Alija Izetbegović kada su se stotine hiljada ljudi borili upravo za slobodu, dostojanstvo, svoju zemlju, za svoju vjeru – rekao je Bakir Izetbegović i dodao:

Ona njegova definicija da Bosna i Hercegovina nije samo parče zemlje na Balkanu, nego ideja da različiti ljudi, vjere, nacije, kulture, mogu da žive zajedno, je istinita.

Faktor

Share.

Comments are closed.