Dan nestalih općine Ilijaš: “Govorite, šutnja je bol duše”

Dan nestalih osoba općine Ilijaš obilježava se svakog devetog dana u mjesecu junu. Posebno  u  ovom danu, porodice nestalih iz općine Ilijaš, porodice šehida i poginulih boraca, predstavnici boračkih i političkih organizacija, predstavnici kulturnog i vjerskog života općine Ilijaš te brojni građani šalju poruku „Govorite, šutnja je bol duše“.  Obilježavanje ovog važnog datuma upriličeno je i  danas, na Centralnom spomen obilježju u Ilijašu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih.

Zekija Avdibegović, predsjednica Udruženja porodica nestalih i majka nestalog sina, neumorna traga za istinom već 29 godina.

„ Mi pokušavamo već 12 godina, dakle od kad smo osnovali Udruženje, da skrenemo pažnju na nestale i u globalu na zločine koji su učinjeni u Bosni i Hercegovini, te da se pronađu nestali u svim općinama uz pomoć naše zajednice i stranih organizacija, a najmanje uz pomoć državnih organa.  Što se tiče Ilijaša, mi napravili jednu instalaciju da podsjetimo i građane Ilijaša i vlast da je toliko ljudi ekshumirano, da je toliko nestalih a da niko od zločinaca nije procesuiran. Mi smo podnijeli tužbe i u Srbiji i u sudu Bosne i Hercegovine za mnoge osobe za koje znamo da su počinili zločine. Ovim obilježavanjem pokušavamo da skrenemo pažnju na nestale osobe i da riješimo sudbinu tih nestalih, jer 29 godina ne znamo gdje su kosti djeteta, muža, oca, i to je van ljudste pameti. Uzet ću u obzir i ovu jučerašnju doživotnu presudu Mladiću, jer je njemu svakako doživotna, međutim nije proglašen genocid. Ali ima pravde, spore ali dostižne i ja vjerujem da ćemo i mi dočekati pravdu za naše najmilije.“, kazala je Zekija.

Sa zebnjom se iščekivala jučerašnja konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću. Načelnik Akif Fazlić istakao je važnost ove presude ali i njenu manjkavost.

„Hvala Bogu da je Sudsko vijeće imalo snage da potvrdi presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću. Naravno da to nije konačna satisfakcija žrtvama na kojima je izvršen taj teror, niti satisfakcija za valuriziranje historijskih događaja iz tog perioda, jer zločini u Prijedoru i drugih pet općina za koje nije osuđen ostaje kao neka tuga i žal. Znamo da je Tomašica najveća grobnica, ali sud je tako odlučio. Međutim proglašen je krivim za zločine, za 10 od 11 tačaka optužnice i moramo na neki način biti zadovoljni jer u svijetu u kojem živimo teško je očekivati da ta uzvišena pravda bude donesena kroz takve institucije. Mi u Ilijašu kroz ovaj dan sublimiramo te zločine koje su početkom 1992. godine počinjeni na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.  Ono što nas također boli i zbog čeka osjećamo neku vrstu potištenosti je što iz godine u godinu težimo da se uticaj institucija i želja društva pozabave ovim pitanjima i da dođemo do nekih ozbiljnijih rezultata, te da se pronađu lica za kojima, evo i nakom 26 godina tragamo. Naše je da obilježavamo, da tražimo, to je naš amanet za vijekove. Čestitam Udruženju i svima onima koji se ne samo na ovaj dan, već tokom cijele godine bore na ovom planu i trebamo im dati satisfakciju i raditi koliko je u našoj moći“, istakao je načelnik Fazlić.

Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš su organizovali instalaciju kao podsjetnik da se ne zaborave žrtve i počinjeni zločini.

Više od dvije decenije je prošlo od rata u BiH, a još uvijek se traga za oko 7000 nestalih osoba. U našem gradu se još 46 osoba vode kao nestale, a 30 sugrađana iz Bioče, Luke i Kadarića je pronađeno u grobnici na brdu Žerovanj koju su danas posjetili predstavnici Udruženja porodica nestalih općine Ilijaš i ostali sugrađani.

„GOVORITE, ŠUTNJA JE BOL DUŠE“

Prethodni članakSAD proširile sankcije za pojedince sa Zapadnog Balkana
Naredni članak“Dan nauke i tehnologije u Srednjem”: Približavanje nauke učenicima kroz edukativno-zabavne radionice