U sklopu  festivala GRAD – Sarajevo,   u izložbenom salonu  C o l l e g i u m  artisticum   Skenderija ovog petka upriličena je izložba- Dan  Srednjovjekovnog grada Dubrovnika Ilijaš,  a u okviru sedmice posvećene 830. godišnjici potpisivanja Povelje Kulina bana.

U sklopu izložbe prikazana je  urbanistička infrastruktura;Nekropola stećaka Kopošići  „najljepši spomenik srednjeg vijeka“, Kraljevske povelje koje potpisuju vlastelini s Kopošića vl. Dubrovnika.

O važnosti bosanskog ilijaškog Dubrovnika , novim i važnim otkrićima na ovom zaštićenom kulturnom spomeniku-otkriću varoši i trgovačkog naselja kao i postojanju rudnika ,  značaju Povelje Kulina bana i planiranom programu obilježavanja govorili su Ibrahim Spahić i Perica Mijatović.

Ovdje je najvrjednije  u što sam se uvjerio prilikom posjete lokalitetu  da postoji želja i interes da se takav jedan prostor afirmira i što UNESCO preporučuje a to da je da spomenici svjetske baštine  i ulaze na liste,  prije svega trebaju imati podršku lokalne zajednice, a to u Ilijašu svakako postoji, kazao je direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić.

Perica Mijatović, koordinator i istraživač amater koji se desetak godina bavi pronalaženjem novih lokacija i informacija o zaštićenim kulturnim spomenicima Starom bosanskom gradu Dubrovniku i Nekropoli stećaka Kopošići Ilijaš  kaže da se prvi put činjenice o ovim bogatstvima prezentiraju u Sarajevu, u okviru programa Festivala GRAD.

-Izložba prikazuje veličinu i infrastrukturu našeg Dubrovnika, kule, varoši, bedeme, kanjone i krenulo se sa revitalizacijom objekata Starog grada Dubrovnika, dinamiku treba pojačati jer su objekti u ruševnom stanju. U blizini se nalazi nekropola stećaka Kopošići, prije 80 godina Đoko Mazalić, historičar umjetnosti, kazao je da je to najljepši spomenik srednjeg vijeka gledajući umjetničku vrijednost i vještinu umjetnika. Ta dva spomenika čine kompleks izuzetne vrijednost za koji i Kanton i Općina pokazuju neophodnu pažnju i animiraju se snage da objekat dobije finalni oblik i stavi se u funkciju turizma jer ima nevjerovatne potencijale čemu je posvećen i ovaj skup, prezentiraju se kvaliteti lokaliteta i razgovara o mogućnostima daljeg očuvanja i afirmacije, kazao je Mijatović i dodao da su upravo dobili donaciju koja će znatno pomoći u nastavku aktivnosti obnove i očuvanja ovih vrijednih spomenika.

 Posjetitelji su premijerno pogledali dokumentarni film „Muzej pod otvorenim nebom“, nakon čega je održan Okrugli sto „Stari Grad Dubrovnik i nekropola Kopošići – šta i kako dalje“, na kojem su učestvovali arheolozi, historičari,  istraživači i stručna lica,  te razgovarali  o značaju ovih spomenika, zaštiti, revitalizaciji , njihovoj daljoj afirmaciji, te ukazivanju na veliki turistički potencijal.  

Share.

Comments are closed.