Uz Dan Evrope i pobjede nad fašizmom, danas 9.maja se obilježava Dan zlatnih ljiljana. Nosioci ovog najvećeg vojnog odlikovanja  su u najteže, ratno vrijeme, njegovali najveće civilizacijske vrijedosti, temeljene na poštovanju osnovnih ljudskih prava.

Naša obaveza je, a ujedno i prilika da se s dubokim poštovanjem prisjetimo svih patriota koji su s početkom agresije 1992. godine na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta.

Povodom Dana Zlatnih ljiljana u programu Radio Ilijaša gostovao je Mirsad Omanović, dobitnih priznanja Zlatna policijska zvijezda i sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Ilijaš koji je istakao zadovoljstvo kada je u pitanju status ove kategorije.

„Moramo biti objektivni. Dobitnici ratnih priznanja su uspjeli preko svojih udruženja ostvariti prava i riješen nam je status kroz mnogo toga. Nismo zadovoljni statusom porodica šehida. Jer im se nisu računali činovi na penziju. Također, slabost su i djeca šehida koji još uvijek nemaju posao“, kazao je Omanović.

Dužnost nam je da pamtimo herojske uspjehe i podvige naših boraca i da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici A RBiH hrabro i nesebično podnijeli u borbi za slobodu i bolje sutra svih nas u BiH.

„Nažalost, malo se priča o historiji, ne samo o onoj iz 92.-95. nego i o historiji 41.-45. godine. Mlade generacije su zbunjene. Naši zapadni i istočni susjedi danas obilježavaju datume vezane za fašizam i fašiste. Moramo naći način da djeca od osnovne škole uče historiju onakvu kakva je zaista bila. Internet je unio mnogo zabune, jer su dostupne razne  netačne informacije. Omladina mora znati istinu i tragati za njom“, kazao je Omanović.

Omanović je uputio čestitku povodom Dana Zlatnih ljiljana svim nosiocima najvišeg vojnog priznanja Armije RBiH kao i njihovim porodicama.

Čestitam Dan Zlatnih ljiljana.

Share.

Comments are closed.