Danas isplata egzistencijalne decembarske naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je dalo nalog za isplatu egzistencijalne naknade za decembar 2021. godine koju će, zavisno od termina transfera sredstava prema bankama i brzine rasknjižavanja, nezaposleni demobilisani branioci mlađi od 57 godina na svojim računima imati već od danas (ponedjeljak), 10. januara 2022. godine.

U obračun za decembar je uključeno 3.140 lica, koliko su općine unijele u aplikaciju za plaćanje. Za ovaj mjesec bit će isplaćeno 665.805 KM za redovne i retroaktivne isplate, pri čemu će korisnici kojima je pravo priznato za ranije mjesece, a koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim obračunima, dobiti retroaktivno pripadajući iznos.

Najveći iznos je 275 KM za 55 mjeseci ušešća, a najmanji 60 KM za 12 mjeseci učešća.

Obzirom na proceduru obrade, manji broj zahtjeva se nalazi u obradi i bit će obuhvaćeni narednim obračunima, i to u formi redovnog iznosa i retroaktivne isplate shodno rješenju.

Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati, kao što su netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktive i drugo, da se jave u nadležnu općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu, kako bi eventualna greška bila otklonjena.

Također iz Ministarstva podsjećaju da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate.

Podsjećaju i da pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati lice koje ostvaruju mjesečne prihode u iznosu većem od 50% minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo).

U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti.

Prethodni članakDanas isplata decembarskih naknada za zaštitu porodice sa djecom
Naredni članakNeshvatljivo krivudanje pravde