Grad Sarajevo ove godine bit će pokrovitelj manifestacije koja će se u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” održati 28. septembra povodom Dana Bošnjaka.

Pozdravivši obilježavanje Dana Bošnjaka, gradonačelnik Abdulah Skaka je tokom nedavnog prijema prof. dr. Sanjina Kodrića, predsjednika BZK “Preporod”, kazao da je doprinos ove kulturne ustanove Bošnjaka prepoznatljiv u svemu što je u proteklom periodu ostvareno kao veliko, smjelo i napredno u bošnjačkoj historiji, piše portal gradske administracije Sarajeva.

Inače, drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora 28. septembra 1993. godine usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjacima, a 1994. je donesen i zakon u kojem je naziv “Musliman” zamijenjen nazivom Bošnjak.

Podsjećamo, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) donijelo je na posljednjem zasjedanju odluku kojom se 28. septembar proglašava za Dan Bošnjaka u Republici Srbiji.

Pored novoustanovljenog, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar, Dan Sandžaka i 11. juli Dan sjećanja.

Share.

Comments are closed.