Građani Bosne i Hercegovine su se prije 28 godina opredijelili za nezavisnu državu. Od tada se 1. mart obilježava kao Dan nezavisnosti BiH, a ovaj datum se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj istoriji BiH.

Referendum za nezavisnost je održan 1992. godine.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Tada se 64 odsto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 odsto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 odsto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 odsto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština RBiH, 28. februara 1995. No, na osnovu ovog akta, danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u Federaciji BiH.

S obzirom na to da je danas nedjelja, a imajući u vidu značaj ovog državnog praznika, Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju 2. marta 2020. godine neradnim danom u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj je radni dan.

Share.

Comments are closed.