Danas se obilježava Međunarodni dan kafe, koji je prvi put službeno obilježen 1. oktobra 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja svjetske izložbe EXPO, u organizaciji International Coffee Organization (ICO).

Kafa je mnogo više od napitka. Gorka, manje ili više slatka, bez ili sa mlijekom, kratka ili produžena „otvara nam oči“, razgaljuje, priprema nas za izazove koje donosi svaki dan, okuplja porodice, prijatelje, susjede, kolege. Kafa je prilika za razgovor, druženje, za podijeliti brigu ili se od srca nasmijati u društvu dragih ljudi. Bosanci i Hercegovci su poznati kao kafopije. Kafa se ovdje pije u svako doba dana i noći. Ona je sinonim za druženje i razgovor.

Ove godine, na Svjetski dan kafe, ritualu ispijanja kafe u BiH dodati će se vrijednost više u smislu inspiracije, kreativnosti, inovativnosti.

Zato na Svjetski dan kafe, 1. oktobra 2019. godine pozovite dragu osobu u omiljeni kafić, odložite mobitele sa strane, družite se i uživajte u zajedničkim trenucima, razgovoru, smijehu i poeziji.

Naručite dvije šoljice omiljenog napitka. Inspirirajte se, napišite zajedno pjesmu i tako platite račun.

Njegujući stoljeće i dugu tradiciju, čuvena bečka pržionica kafe Julius Meinl, svjetski ambasador bečke kulture ispijanja kafe, u ovoj posebnoj prilici nudi mogućnost susreta licem u lice i razmjenu kreativnih ideja.

Julius Meinl ohrabruje ljude da investiraju u ljudske odnose svojom godišnjom inicijativom „Meet With A Poem“.

Ova inicijativa se provodi u više od 25 zemalja na Svjetski dan kafe.

Toga dana, svako onaj ko sa svojom dragom osobom napiše stihove inspirirane najljepšim emocijamamože zatražiti dva topla napitka u ugostiteljskim objektima koji poslužuju Julius Meinli tako platiti račun.

Vodeći se dugogodišnjom historijom bečkih kafana – mjesta susreta kreativaca koji uz kafu čitaju i pišu poeziju, u Julius Meinl vjeruju da kafa i čaj služe kao savršen izvor kreativnog nadahnuća koje želi u svima pobuditi kroz kampanju „Meet With A Poem“.

Misija ovog brenda je nadahnuti ljude da budu kreativni i kroz svoju poeziju svijet učine boljim mjestom za život.

Kampanja će se u BiH provoditi u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, Trebinju, Prijedoru, Brčkom, Doboju, Tuzli, Zenici i Ljubuškom.

Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a ljubitelji ovog napitka diljem svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi fildžana/šoljica.

Kafa ima snažan efekat na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kafa najčešće pije polako, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kafa otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

“Budite dijelom ove svjetske priče koja će se istoga dana odvijati na više od 450 lokacija diljem svijeta. Kafa i sjajno društvo će biti odlična prilika za poetsko nadahnuće. Napišite pjesmu i stavite na Instagram uz oznaku #MeetWithAPoem. Kako biti dijelom ovog globalnog događaja saznajte na linku https://www.meinlcoffee.com/bs/”, kaže se u saopćenju.

Share.

Comments are closed.