JU Studentski centar Sarajevo će 17. juna objaviti konkurs za prijem studenata u studentske domove na Bjelavama i u Nedžarićima, a koji će biti otvoren 30 dana ili do popune raspoloživih kapaciteta. Dino Midžić, koordinator za smještaj studenata u ovoj ustanovi, kazao je da pravo na prijem u studentske domove imaju svi redovni studenti čije je mjesto prebivališta izvan KS-a, a koji imaju obezbijeđenu subvenciju od kantona, općine, Federacije, distrikta ili neke druge državne jedinice.

Prema njegovom riječima, u domove je planirano da se primi 1.700 studenata.

– Preliminarne liste primljenih studenata objavit ćemo nekoliko dana nakon zatvaranja konkursa. Poslije toga, izvršit će se raspored soba, a njihovo zaduživanje će krenuti od 15. septembra, pojasnio je Midžić.

Cijena ishrane i smještaja neće se mijenjati. Ona iznosi oko 300 KM, od kojih u prosjeku 150 KM plaća student, a ostatak subvencioniraju kantoni.

– Za najjeftiniju sobu student mora izdvojiti 114 KM, dok je najskuplja 215 KM. Što se tiče ishrane, studenti imaju obezbijeđeno 50 obroka mjesečno, naveo je Midžić.

Vrijeme tokom ljetnog raspusta kada studenti odlaze kućama, JU Studentski centar iskoristit će za adaptaciju, čišćenje i uređenje soba.

Instruktivna nastava

– Planiramo okrečiti prostorije u Nedžarićima i na Bjelavama, adaptirati kuhinje i nabaviti nove kuhinjske aparate, zamijeniti stare dušeke na krevetima sa 200 novih. Uspjeli smo završiti projekte za utopljavanje naših objekata. Čekamo samo Vladu KS-a da odvoji sredstva. Za utopljavanje je potrebno oko pet miliona KM i nadamo se da će se obezbijediti bar nešto novca da krenemo u ovu investiciju koja je značajna za sve, kazao je direktor Studentskog centra Tarik Curić.

Ove godine novina je besplatna instruktivna nastava za studente koja će im pomoći da lakše polože ispite.

Izvor: Oslobođenje

Share.

Comments are closed.