Trinaestu godinu zaredom džemat Podlugovi, MZ Ljubnići pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš organizuje manifestaciju “Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. god” u cilju obilježavanja 23. godišnjice genocida (11.jula 1995.) nad građanima BiH koji su u tom periodu živjeli u “zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica”. Manifestacija će ove godine biti održana u periodu od 8. do 11. Jula 2018. godine.

Jedna od aktivnosti ove manifestacije jeste  vjerski i kulturni program (Yasin i Tevhid), koji je upriličen danas u džamiji Ljubnići a isti su izveli  ilijaški imami i hor džemata Podlugovi. Nakon podne namaza i proučenog Tevhida, prisutnima su se obratili Almedin ef  Ibišević imam džamije u Ljubnićima, Asmir ef. Salihović imam džemata Podlugovi i Šerif ef. Ćatić imam džemata Novi Ilijaš.

Asmir ef. Salihović prisutnima je najavio i ostale aktivnosti koje će biti uprilićene 09.07.2018. godine odnosno sutra.

Šerić ef. Ćatić, trinaest godina aktivni je učesnik vjerskog programa koji se održava u okviru manifestacije „“Dani sjećanja – SREBRENICA 11. juli 1995. god”.

„Posebno se suosjećam sa majkama Srebrenice i njihovom djecom. Davne 1998. Godine kada sam upisivao djecu u mekteb i vujek sam za zebnjom pitao djecu za ime oca, a onda su mi djeca odgovarala „ja nemam babu“. Zaista želim kazati da skupove vezano za našu braću iz Podrinja propratimo onako kako dolikuje, jer genocid je opomena svima nama. Šehidima nije ništa potrebno ovosvjetsko, pa čak ni naše dove. Ali jeste potrebno nama. Zato bi trebalo da doza zahvlanosti prema šehidima uvijek bude prisutna. Čini mi se da bismo još mnogo trebali na tome poraditi. Šehidi su čuvari i svjetionici ove naše lijepe Zemlje. A na nama je da je očuvamo i štitimo od dušmana. Naša vjera ide ispred nas. Ona nam ne da da činimo bilo kakva zlodjela. Činjenica da svaki posao moramo početi sa bismillom i u ime Allaha, zato ne smijemo imati nikakav loš izbor. Mnogobrojni pripadnici drugih religijaučinili su zaista velika zlodjela prema muslimanima“, rekao je ef. Ćatić.

Članovi hora džemata Podlugovi izveli su prigodne ilahije i performans kojim su uz recital i svojim tijelima, napravili Cvijet Srebrenice, koji nosi poruke mira ali i poruke da se nikada, nigdje i nikome ne desi Srebrenica.

Share.

Comments are closed.