Potpisivanje Ugovora o finansiranju projekata za mlade iz budžeta Općine Ilijaš upriličeno je jutros u kabinetu općinskog načelnika.

Načelnik Akif Fazlić uručio je Ugovore predstavnicima omladinskih udruženja, a sastanku su prisustvovali i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti Sanja Zagorac – Jozić, te stručna saradnica za obrazovanje, pitanje mladih i NVO sektor Enisa Mešetović.

“Naša lokalna zajednica podržave sve ideje mladih ljudi, jer vjerujemo da je investicija u mlade ljude najbolje što možemo uraditi za naše društvo. Uspješnu saradnju sa Omladinskom organizacijom “Carpe Diem”, ali i Srednjoškolskim centrom Nedžad Ibrišimović imamo već duži niz godina i zadovoljstvo je što danas potpisujemo ugovore, kojima će se realizovati projekti mladih u skladu sa Akcionim planom Strategije prema mladima Općine Ilijaš. Mi imamo zaista ima veliki potencijal kada su u pitanju mladi ljudi i njihove ideje, a naravno i mogućnosti da se one realizuju. Zato, pozivamo mlade da se još više angažuju u oblasti omladinskog aktivizma i na taj način doprinesu ličnom, ali i razvoju svoje lokalne zajednice”, rekao je načelnik Fazlić.

Omladinska organizacija “Iskoristi dan – Carpe Diem” realizovat će sedam projekata ukupne vrijednost 5.600 KM.

”Aplicirali smo na javni poziv Općine Ilijaš i odobreno nam je sedam projekata, a na još dva projekta smo administrativna podrška Vijeću učenika Srednjoškoslog centra “Nedžad Ibrišimović”. Projekti su raznovrsni i u skladu sa Akcionim planom Strategije prema mladima Općine Ilijaš, te obuhvataju različite kategorije mladih i djece. Svi projekti će se realizovati do kraja godine, a projekat “Carpe diem radio emisija” počela je sa realizacijom od mjeseca maja”, kazala je Elma Glamoč, predsjednica omladinske organizacije “Iskoristi dan – Carpe Diem”.

Općina Ilijaš je podržala i dva projekta Vijeća učenika Srednjoškoslog centra “Nedžad Ibrišimović” u vrijednosti 2.400 KM.

“Veliko nam je zadovoljstvo što će naši učenici učestvovati u realizaciji projektih aktivnosti. Nadamo se da će naši projekti doprinijeti razvoju omladinskog aktivizma, te unaprijediti položaj mladih na području općine Ilijaš. Iskoristila bih priliku da se zahvalim općinskom načelniku i Općini Ilijaš za stalnu podršku koju nam pružaju i iskreno se nadam da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti”, kazala je Lejla Selimović, koordinatorica za projekte u SŠC “Nedžad Ibrišimović”.

Tokom sastanka razgovarano je i o aktivnostima izrade nove Strategije prema mladima, budući da aktuelni strateški dokument za mlade općine Ilijaš ističe 2022. godine. Kako je istakla Službenica za mlade Općine Ilijaš Enisa Mešetović, u narednom periodu počet će aktivnosti na procesu istraživanja, a na osnovu kojih će biti kreirana analiza potreba i problema mladih općine Ilijaš. Ova analiza će predstavljati osnovu za dalji rad na izradi nacrta trećeg strateškog dokumenta za oblast mladih općine liijaš.

Share.

Comments are closed.