Zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vareš donijeli su odluku da će manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2020” biti organizovana uz smanjeni broj sadržaja i poštivanje mjera nadležnih državnih organa.

Ovogodišnja manifestacija počinje u petak 24. jula 2020. godine, klanjanjem džuma-namaza u Hajdar-dedinoj džamiji na Karićima.

Za subotu, 25. jula, planirano je održavanje Mevluda i zikra poslije jacije-namaza, a manifestacija će biti završena u nedjelju 26. jula učenjem Hatma-dove na podne-namazu.

Svi programski sadržaji će biti organizovani u skladu sa važećim mjerama nadležnih organa, a organizatori su pozvalli učesnike i posjetitelje na njihovo poštivanje.

– Ove godine nismo odgodili dovu na Karićima zbog korona virusa, jer njeno održavanje nije nikada prekidano. Učila se i za vrijeme agresije na našu zemlju, samo u Čaršijskoj džamiji u Varešu, jer su Karići bili pod okupacijom Vojske RS. Odmah nakon oslobađanja Karića, dova je vraćena i uči se u ponovo podignutoj Hajdar-dedinoj džamiji, koju su četnici zapalili tokom agresije i koja je izgorjela do temelja – kazao je za Preporod.info glavni imam MIZ Vareš Ramiz ef. Zubača.

Naglasio je da će se poštivati važeće mjere, što u ovom trenutku podrazumijeva obaveznu distancu, nošenje maske i ograničen broj osoba na javnim skupovima.

– Očekujemo da će se te mjere dodatno ublažavati do perioda održavanja manifestacije, tako da se nadamo da će na platou Hajdar-dedine džamije u Karićima moći prisustvovati veći broj vjernika – kazao je ef. Zubača.

Danas su Karići najveća tradicionalna vjerska manifestacija Muftiluka sarajevskog i jedno od tri najveća dovišta Bosne i Hercegovine.

Jedino je dovište kojem mogu prisustvovati isključivo muškarci.

(Preporod.info)

Share.

Comments are closed.