U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 276 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijske analize 802 uzorka. Riječ je o uzorcima prikupljenim u periodu od 12. do 15. novembra ove godine, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 180 novozaraženih osoba, odnosno 65,21 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U protekla 24 sata, 283 osobe su se oporavile od zaraznog oboljenja Covid-19 u Kantonu Sarajevo, a što je, prema riječima člana Kriznog štaba Adema Zalihića, jako dobar pokazatelj.

“Ovo je prvi put u skorije vrijeme da je broj novozaraženih manji od broja oporavljenih. Ohrabrujuće je i da je tzv. ‘R’ koeficijent u posljednjih pet dana u padu i iznosi ispod 1. To je pokazatelj da bi se možda mogli nadati da ovaj val epidemije jenjava. Isto tako, sedmodnevna incidenca je također u padu”, rekao je Zalihić i dodao da je u KS trenutno aktivan 6.141 slučaj zaraze koronavirusom.

Na bolničkom liječenju nalazi se 378 oboljelih osoba, od kojih je 270 hospitalizirano na klinikama i Izolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a 108 u Općoj bolnici.

Pet osoba koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je sa ovog bolničkog liječenja otpušteno 10 osoba.

Nažalost, od posljednjeg izvještavanja, preminulo je pet pacijenata, tako da je sada ukupan broj preminulih osoba 188.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.689 osoba u Kantonu Sarajevo.

Share.

Comments are closed.