Tradicionalna manifestacija Izbor najboljeg sportiste i sportašice Općine Ilijaš upriličena je i ove godine u kino sali KSC Ilijaš kao završni dio programa obilježavanja Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH. 

Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Opčine Ilijaš Sanja Zagorac-Jozić kazala je da je u februaru objavljen javni poziv za izbor sportiste godine, ali da je odziv bio nešto slabiji nego prethodnih godina.

-Imali smo ipak dovoljno prijava da izaberemo i nagradimo sve kategorije: sportaša, sportašicu, najperspektivnije, trenera, sportski kolektiv, sportistu invalida i zastupljene kategorije kao i prethodnih godina. Zadovoljstvo je što su ove godine  sa nama gosti iz Slovenije, župan općine Trebnje i naš KUD Ilijaš koji premijerno izvodi novu koreografiju, kazala je Zagorac-Jozić čestitavši Dan općine Ilijaš svim stanovnicima i svim građanima BiH Dan nezavisnosti.

Na početku programa prisutne je pozdravila predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović kazavši da je  ovo prilika da se dodatno podstiče razvoj sporta i nagrade oni koji su u protekloj godini postigli zavidne rezultate od kantonalnih, državnih do međunarodnih takmičenja u sportovima kojima se bave.

Ovo je jedna lijepa manifestacija koju obilježavamo, ali osim dobrih sportskih rezultata nastojimo da ulažemo  u sportsku infrastrukturu i obezbjeđenje optimalnih uslova za rad što će i dalje biti cilj. Čestitam svima koji su dobili priznanja i nagrade i još jednom čestitam Dan nezavisnosti BiH i Dan općine Ilijaš, kazala je Omerović.

Za sportašicu Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašena je šesti put Emina Brkić, članica Karate kluba „Rašid Buća“ Ilijaš“ i karate reprezentativka BiH.

Zahvalna sam prijateljima, trenerima, porodici koji su doprinijeli mom sportskom uspjehu. Aktuelna sam viceprvakinja Evrope u disciplini borbe seniorke -68 kg i to je najveći uspjeh u prethodnoj godini, državna prvakinja u istoj kategoriji, treća sam na Balkanu. Već sljedeće sedmice putujem na Balkansko seniorsko prvenstvo i nadam se dobrom plasmanu kao i prethodnih godina. Uz to je bilo mnoštvo kantonalnih, federalnih takmičenja, prvih mjesta i zlatnih medalja, kazala je Emina dodavši još jednom da najveću zahvalnost duguje porodici koja je podržava u usponima i padovima, te da će se nastaviti trenerski rad, jer želi osposobiti nove generacije koje će postizati iste ili slične uspjehe.

Za sportistu Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašen je Sadik Šečić, član Karate kluba „Rašid Buća“, učenik SŠC „Nedžad Ibrišimović“ i nosilac smeđeg pojasa u karateu.

Ovo priznanje daje veliku motivaciju za dalji uspjeh. Moja priznanja jako su dobra, posebno tri medalje na međunarodnim takmičenjima u kojima je učestvovalo 10 i više zemalja. Moj plan je nastaviti dalje trenirati, steći majstorsko zvanje, a poruka mladima je da treniraju karate, izuzetno dobar sport koji uči disciplini, trudu i ličnom razvoju, kazao je Sadik za Radio Ilijaš.

Odlukom ocjenjivačkog žirija za najperspektivniju sportašicu Općine Ilijaš izabrana je Tajra Ahmetović iz KK „Rašid Buća“. Za najperspektivnijeg sportaša Općine Ilijaš za 2019. godinu proglašen je Esad Nukić iz Taekwondo kluba „Ilijaš“.  Dobitnik priznanja SPORTSKI KOLEKTIV OPĆINE ILIJAŠ za 2019. godinu je Škola fudbala „Tempo“ Ilijaš.Sportski radnik Općine Ilijaš za 2019. godinu je Azmir Subašić iz Karate kluba „Rašid Buća“.

Dobitnik priznanja SPORTSKI TRENER OPĆINE ILIJAŠ za 2019.godinu je Mahir Brkić iz Taekwondo kluba „Ilijaš“.

Priznanje sportista invalid osvojio je Muhidin Dervišević iz Sportsko invalidskog društva „SID 126“ .

Dodijeljeno je i sedam ugovora o stipendiranju sportsita koji su postigli značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a dobitnici su: Emina Brkić, Harisa Mešetović, Nejra Čengić, Hamza Kamenjaš, Esad Nukić, Elmir Ramić i Sadik Šečić.

Za kulturno-zabavni program i ove večeri pobrinulo se Kulturno umjetničko društvo Ilijaš koje tradicionalno pruža podršku ovoj manifestaciji.

Share.

Comments are closed.