U posljednje dvije sedmice našoj zemlji su isporučena 35 EKG monitora i jedan PCR uređaj. Donacije su izvršene u okviru projekta koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona eura čiji je cilj obezbijediti zdravstvenim institucijama širom BiH prijeko potrebnu medicinsku opremu. Ove aktivnosti se vrše u okviru kontinuirane podrške EU zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije Covid-19 i posljedica koje ona izaziva.

EKG mašine biće od koristi doktorima koji ispituju i liječe srčane bolesti, a PCR uređaj će pomoći u brzom uzorkovanju testova na Covid-19. Iako je Covid-19 primarno poznata kao bolest koja utiče na pluća, također se pokazalo da oštećuje i druge organe, uključujući srce. Stoga je zdravstvenim institucijama potreban širok spektar različite opreme.

Stoga je Evropska unija, u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), opremila bolnice i druge medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini ventilatorima, rendgen mašinama, ultrazvučnim uređajima i drugom medicinskom opremom, uključujući EKG i PCR uređaje.

 

Vrijednost EKG monitora je 232.750 KM, a PCR uređaja 75.800 KM. Tridesetpet EKG monitora obezbijeđeno je zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Livnu, Trebinju, Gradišci, Novoj Biloj, Travniku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Zenici, Goraždu, Zapadnohercegovačkom kantonu, Posavinskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu BiH.

Izvor: BHRT

Share.

Comments are closed.