Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) je za period od 4. do 6. februara proglasio narandžasto upozorenje za jak vjetar sa olujnim udarima na području Kantona Sarajevo te su iz kantonalne Vlade u skladu sa nadležnostima i obavezama upozorili građane da preduzmu neophodne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

“Posebno apelujemo na pravne osobe koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi uslijed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i slično i time ugroziti sigurnost prolaznika. Također, apelujemo sugrađanima da na svojim balkonima i druge otvorene prostore ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, te da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala. Općinske službe civilne zaštite trebaju staviti svoje snage zaštite i spašavanja u pripravnost, kao bi bile spremne da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguje na najavljene jake udare vjetra na području svojih općina”, naveli su.

Za večeras i sutra meteorolozi u BiH najavljuju olujni vjetar i snijeg u višim planinskim predjelima.

Iz BIHAMK-a apeluju na sve vozače koji se spremaju na put da prije polaska provjere informacije o stanju na cestama, kao i na to da na put ne kreću bez zimske opreme.

Share.

Comments are closed.