Federalno ministarstvo kulture i sporta u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH od 23. do 30. septembra u Bosni i Hercegovini obilježava Evropsku sedmicu sporta pod sloganom „BeActive“. Cilj manifestacije, koja se na inicijativu Evropske komisije obilježava sedmu godinu zaredom je ukazati na važnost sporta i fizičke aktivnosti u očuvanju zdravlja. 

Pod okriljem Federalnog ministarstva kulture i sporta i u saradnji s partnerskim organizacijama, u pet gradova i općina u Federaciji BiH, Sarajevu, Mostaru, Kiseljaku, Posušju i Grudama, održat će se sedam različitih manifestacija s ciljem poticanja stanovništva na aktivan način života. Predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta za ovogodišnjeg BeActive ambasadora u okviru Evropske sedmice sporta 2021. godine izabrali su  bh. taekwondoistu Nedžada Husića koji je ostvario historijski rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojivši peto mjesto. Husić je član Taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo i višestruki državni prvak BiH, te evropski vicešampion.

Evropska sedmica sporta  podsjeća na činjenice da sport i fizička aktivnost značajno pridonose dobrobiti građana, poboljšavajući njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Nedavna istražavanja provedena u evropskim zemljama pokazala su da nivo fizičke aktivnosti stagnira, a u nekim državama čak i opada, pa je ova sedmica odgovor na taj izazov, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Manifestacija je usmjerena na poticanje sudjelovanja u sportu i fizičkim aktivnostima, te podizanju svijesti o njihovim brojnim dobrobitima. Sedmica sporta namijenjena je svima bez obzira na dob, porijeklo ili fizičku pripremljenost. Rušeći  stereotipe o tome ko može učestvovati u kojem sportu, manifestacija okuplja pojedince, tijela javne vlasti, sportske pokrete i organizacije civilnog društva kao i privatni sektor, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Share.

Comments are closed.