Na današnji dan 1921. godine Željezničar je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada jedne od najpoznatijih fudbalskih ekipa na teritoriju BiH, ekipe Sašk Napretka, te većina ovaj datum (17. septembar 1921. godine) smatra rođendanom jednog od najboljih fudbalskih klubova u BiH, piše Historija.

Ideju o osnivanju Želje, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju Inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva Uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inženjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Ipak, tadašnje društveno-političke okolnosti nisu išle na ruku osnivanju radničkog kluba. Uprkos svemu, i te administrativne prepreke su prevladane, te je Željezničar nakon višemjesečnog čekanja na molbu za prijem u Podsavez, uz uvjet odigravanja dvije utakmice, primljen za punopravnog člana objavom u Večernjoj pošti u ponedjeljak, 19. septembra 1921. godine.

Već prva utakmica, odigrana kao uvjet za prijem, protiv najjačeg gradskog kluba u to vrijeme – SAŠK-a, bez obzira na negativni rezultat 1:5, nagovjestila je jednu prelijepu sportsku priču.

Da ona bude uzbudljiva u samom početku pobrinuo se inicijator osnivanja kluba Dimitrije Dimitrijević, koji je pogotkom na toj utakmici postao igrač koji je postigao prvi zvanični pogodak u historiji kluba.

Željezničar postaje punopravni član Fudbalskog podsaveza i uvršten je u Drugi razred zajedno sa ŠK Špartom, ŠK Trojom i ŠK Barkohbabom, gdje se takmiči do sezone 1926/27, kada ulazi u Prvi razred sarajevskog podsaveza i tamo se takmiči sve do II svjetskog rata.

Željo je najtrofejniji klub u BiH, a u svojim vitrinama ima sedam titula (šest u prvenstvu BiH i jedna u SFRJ), šest trofeja u Kupu BiH i tri superkupa BiH (Sarajevo ima sedam titula, šest trofeja u Kupu BiH i jedan Superkup).

Share.

Comments are closed.