Učenici i učenice četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš u pratnji svojih profesorica boravili su u posjeti Gradskoj biblioteci Ilijaš, a povod je promicanje znanja i čitanja kod mladih, kao i obilježavanje oktobra-mjeseca knjige.

Bibliotekarka Jasmina Masnopita upoznala je mlade sa radom biblioteke, realiziranim i aktuelnim projektima, te planovima za obogaćivanje fonda i  proširivanjem prostora biblioteke.

Indira Mujezin, voditelj sekcije Liga trezvenosti  Crveni križ kaže da je u okviru rada sekcije planirano obilježavanje mjeseca knjige.

Nama je drago, super smo primljeni, oduševljeni smo gostoprimstvom koje su pokazali uposlenici Biblioteke. Voljela bih da se učenici više uključe i učlane u biblioteku, da se druže i čitaju i nadam se da će ova posjeta biti za njih poticaj da dođu ovdje, druže se i čitaju, kazala je Mujezin.

Profesorica Aida Kahriman-Krhan veli da su posjetitelji  učenici jezičkog usmjerenja Gimnazije koji su vrijedni čitatelji  i da, osim obavezne lektire, čitaju i za svoju dušu.

Mjesec knjige-oktobar ove godine aktivno obilježavamo, moramo se pohvaliti. Nedavno smo posjetili Gazi Husrev-begovu biblioteku i Vijećnicu, danas smo ovdje,  a već u četvrtak putujemo na Sajam knjige u Beograd. Sve je u znaku promicanja  vrijednosti i značaja knjige, jer možemo biti znalci iz različitih  oblasti, ali ako naša ličnost nije formirana čitanjem prave literature, nedostajat će nam u životu i etike i nekih moralnih vrijednosti  kompletne ličnosti, jer čitanjem razvijamo kreativnost, potičemo maštu i doprinosimo razvoju punog potencijala jedne ličnosti, objašnjava profesorica Kahriman-Krhan.

Jasmina Masnopita, rukovodilac u Gradskoj biblioteci Ilijaš izrazila je zadovoljstvo  posjetom srednjoškolaca, kao i nadu da će se saradnja nastaviti.

Osim ove, angažovali smo i posjete učenika iz drugih škola. Ukazali smo na probleme čitanja, razvila se plodna diskusija o krizi čitanja, afirmaciji knjige, koliko tehnologija i društvene mreže mogu pomoći ili odmoći učenicima. Došli smo do zaključka da je knjiga nezamjenjiva živa riječ i ono gdje se nalazi znanje i da je  susret sa knjigom najbitniji u toku njihovog školovanja , rekla je Masnopita.

Učenica Dženana Šehić kaže da je zadovoljna posjetom i da je naučila mnogo novih korisnih stvari.

Član sam Gradske biblioteke i puno čitam, školska biblioteka je jako dobra ali potrebni su novi materijali. Volim da čitam Nuru Bazdulj Hubijar, ali čitam i obaveznu lektiru što manje volim, ali mislim da će s godinama  doći i bolje razumijevanje i ljubav prema djelima ostalih pisaca, kaže Dženana.

 Najvjernijim i najaktivnijim članovima Gradske biblioteke Ilijaš Lejli Abdukić, Muhamedu Bilinoviću i Bekiru  Husejinoviću ovom prilikom poklonjen je roman „Posljednji bosanski did“ Semira Spahića s posvetom autora.   

Share.

Comments are closed.