Vareš je zasigurno grad koji polako ali sigurno ide uzlaznom putanjom. Ogromna prirodna bogatstva, čist zrak i voda u budućnosti će predstavljati veliki potencijal   ovog bh gradića. Pozitivnu sliku nam je predstavio načelnik Zdravko Marošević koji je načelu ove općine drugu godinu : “Nosioci privrednog razvoja općine Vareš su drvna, metalska industrija i jednim dijelom poljoprivreda. Vareš ima ogromne potencijale za razvoj turizma prije svega potpuno čist okoliš, zdrava i bujna priroda i kvalitetna voda. Kada su u pitanju aktuelni projekti, moram napomenuti da smo prije nekoliko dana otvorili  jedan od najljepših kulturnih centara popularni „Radnički dom“ , koji ćemo u narednom periodu osnažiti , tako da bi potrebe Varešana mogle biti ispunjene kada su kulturne aktivnosti u pitanju. Punu podršku općinske administacije imaju i projekti nevladinog sektora,  prostorije udruženja žena su opremljene, sport je takođe kategorija u koju se mnogo ulaže počev od naših nogometaša, karatista, košarkaša…Moram pomenuti i naše izviđače koji nam donose  dobre rezultate”.

Načelnik Marošević je optimističan kada su u pitanju radna mjesta i kaže kako Varešani ne trebaju brinuti za radna mjesta,  jer svakodnevno se otvaraju nove mogućnosti zaposlenja. U posljednje vrijeme puno medijske prašine je dignuto oko jezera „Nula“ pa je načelnik iskoristio priliku i objasnio o čemu se zapravo radi:  „To je plod onih koji su u javnost bacaju neke činjenice koje nemaju osnova.  To je projekat Evropske unije u kojem učestvuje oko 8 zemalja.  Vrijednost projekta je 12 miliona eura i naravno podvodno rudarenje predstavlja budućnost. Traženo je da se vrše ispitivanja podvodnog rudarenja na elektronskoj osnovi a  prošle su tri države Španija,Engleska i Bosna i Hercegovina. To je ogroman projekat u koji je država uložila preko milion maraka i mi smo dali samo načelnu sagalasnost da se takva ispitivanja vrše.   To će na neki način biti besplatna promocija Vareša, takođe bit će iskorištena sva operativa jer će u predstojeća dva mjeseca će biti angažirano preko 200 ljudi”.

Svakako trend odlaska mladih ljudi nije zaobišao ni Vareš, ali načelnik je pozvao   mlade  da se prije svega okušaju u svom gradu, jer kako kaže i u Varešu se može tako lijepo živjeti i raditi.

Share.

Comments are closed.