Izložba maketa ilijaških džamija i promocija kratkog filma i brošure o ilijaškim džamijama autora mr. Almira Pušine bit će upriličena u petak 29. oktobra 2021. godine u prostorijama BZK „Preporod“ u KSC Ilijaš.

Organizator je ilijaški „Preporod“, a ovo će biti završni događaj manifestacije „Dani Preporoda“.

Tim povodom gost programa Radio Ilijaša bio je autor izložbe Almir Pušina, koji nam je otkrio zanimljive detalje o svom neobičnom, rijetkom i specifičnom hobiju izrade maketa, te kako je nastala kolekcija za predstojeću izložbu.

Ovaj hobi Almiru je ljubav od dječačkih dana, najdraži predmet bio je Tehnička kultura i tu su počela prva interesovanja.

Dok sam studirao i školovao se, nisam imao toliko vremena za to, kad sam stekao određene uslove, kao što  jedan od rijetkih koji je imao sreću da nađem posao, nastojao sam da pronađem i nešto što će proširiti vidike i interesovanje i da moje vrijeme ne bude ograničeno samo na posao. Hobi je veoma interesantan, rijedak, zahtijeva puno ljubavi, strpljenja i živaca. Radim sve vrste objekata građevinskih, mada sam radio i makete vozila, nisu objekt mog interesovanja samo sakralni objekti, kazao je Almir za Radio Ilijaš.

Sama ideja za kolekciju maketa ilijaških džamija nastala je spontano, na nagovor prijatelja Asmira ef. Salihovića.

Jednom sam odlučujući šta da poklonim mom prijatelju Asmiru tokom jedne posjete, odlučio sam da napravim maketu džamije u kojoj je on imam. To je njega jako dojmilo i onda je on mene podstakao da uradim makete svih ilijaških džamija, kao jedan trajni projekat. To je zahtijevalo puno truda i vremena, ali ipak sam odlučio da krenem u taj projekat. Radi se o maketama 18 ilijaških džamija. A radio sam i druge makete po narudžbi i za svoju dušu. Projekat sam radio nekoliko godina, ali sa prekidima zbog raznih obaveza. Izrada jedne maketa, zavisno od veličine, kompleksnosti, detalja, da budem zadovoljan onim što sam postigao,  traje od sedam do deset dana. Ovaj hobi nije toliko skup, uglavnom koristim vrstu plastike forex, drvo.

Poseban je osjećaj postignuća kada se izradi maketa koja je ispunila sva očekivanja, posebno kada se svidi i drugima, a imati hobi je zdrava navika.

Nedavno sam pročitao da je, između ostalih uslova, za dobro zdravlje srca i krvnih sudova, da imate neki hobi. I mislim da je zaista tako, bilo da je to crtanje, ples, čitanje, slušanje muzike, pravljenje maketa vi ćete se isključiti od svih problema i to je zaista pozitivno za mentalni status i zdravlje.

Svaka maketa ima svoju priču i simbolizira vrijednost i za autora ili naručioca.

Jedan ljekar iz Tuzle naručio je maketu tuzlanske Vijećnice, koja je 2015. godine potpuno srušena zbog slijeganja tla u ovom gradu. Vijećnica koja je izgrađena 1933. godine, postala je neupotrebljiva da bi na kraju bila potpuno srušena. On je emotivno bio vezan za taj objekat, želio je tu zgradu oteti od zaborava, to je bilo jako teško i zahtjevno, otišao sam na tu lokaciju, uspio sam steći neki uvid, bez materijala, uz neke fotografije. Izrada je trajala mjesec dana upravo zato što sam imao malo materijala da napravim vjernu repliku, ali na kraju smo uspjeli to uraditi i bili zadovoljni, ispričao je Almir.

Ilijaške džamije

Od Rakove Noge, Crne Rijeke, Srednjeg, Sudića, Dragorada, Gajeva, Homara, Malešići, Donja Luka, Stari Ilijaš, Misoča, Lješevo, Mrakovo, Ljubnići,  Novi Ilijaš su makete džamija koje sam uspio da uradim za ovih nekoliko godina. Intencija je ne samo da se pokažu džamije nego da građani, posebno mlađi, vide šta smo mi u periodu poslije agresije, za 25 godina uspjeli da napravimo u tom pogledu, 18 džamija i 20 munara. Nije džamija samo objekat za obavljanje vjerskih obreda, ona okuplja ljude, mjesto je za razmjenu mišljenja i znanja, u džamijama su donošene veoma važne odluke. Islam je vjera života, nije otuđena od ljudske egzistencije, to je simbioza materijalnog i duhovnog, naši sakralni objekti nisu otuđeni, nego mjesto u kojima se slavi život i Božije stvaranje. Na izložbi će biti prikazan i video u kojem smo snimili džamije i brošura o džamijama. Druga simbolika ovog projekta je da pokaže kako smo mi, kao općina koja je bila izbjeglička u toku agresije, na čijem području je bilo samo sedam džamija, danas izgradili 18 i gradimo i nove kao što su počeli građani herojskih Medojevića. Sve su  prijeratne džamije uništene, devastirane, zapaljene, a mi smo kao stanovnici povratnici napravili veliki podvig, napravili smo 18 ljepotica džamija i to je jedna od naših pobjeda jer hramovi daju obol i ljepotu jednom mjestu i krase naša sela i grad.

Almir u narednom periodu ima namjeru izgraditi makete i dvije pravoslavne i dvije katoličke crkve u Ilijašu.

Broj posjetilaca izložbe najavljene za petak je ograničen zbog epidemioloških mjera, ali će postavka biti stalna, makete izložene na javnom mjestu, tako da će ih svi zainteresirani građani u narednom periodu moći pogledati.

Share.

Comments are closed.