Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su tog dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare. U Bosni i Hercegovini se obilježava peti put pod sloganom “Sa knjigom oko svijeta”.

Povodom  obilježavanja Svjetskog dana knjige o važnosti knjige i čitanja razgovarali smo sa Jasminom Masnopitom iz Gradske biblioteke Ilijaš, koja kaže da je svaki mjesec prilika da preispitamo svoj odnos prema pisanoj riječi i da postanemo prijatelji knjige.

Svjetski dan knjige Biblioteka Ilijaš obilježava Akcijom besplatnog učlanjenja koja traje do kraja aprila. Dovoljno je pozvati na broj 033/428-946 i ostaviti podatke te osvojiti godišnju članarinu.

Danas  je proglašen i Najčitalac/čitateljica, a to je za 2019. godinu Sanela Kavazović.  Ovo će biti stalna aktivnost Biblioteke, a kategorije proširene na predškolski, školski i srednjoškolski uzrast, te kategorija odraslih punoljetnih članova.

Knjiga jeste naš najbolji prijatelj, ali mi trebamo da budemo najveći prijatelji knjige, stoga iskoristimo april mjesec i praznik knjige i književnosti, ali i sve predstojeće mjesece, da razmislimo nad svojim odnosom prema pisanoj riječi, i vratimo se, cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju, poručuje Masnopita.

Možemo kazati da je prostor bez knjiga kao čovjek bez srca i duše, a biblioteke su hramovi sa puno čeljadi sastavljenih od stranica vrijednih i korisnih knjiga. Svako onaj ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo drevnu mudrost da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj. Svaka knjiga je svijet za sebe, svaka od knjiga nas nečemu nauči ili pak podsjeti naučenom. Knjiga otvara vrata novog svijeta i dopušta pogled u nepoznato. Knjige omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova  i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama. Dok čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećanjem fonda riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje, kazala je Jasmina.

Rad Biblioteke Ilijaš u vremenu pandemije organiziran je u skladu sa preporukama Kriznog štaba,a pandemija je utjecala ne otkazivanje sajmova, otkazivanje kupovina knjiga, smanjenje prihoda biblioteke i prilagođavanje otežanim uslovima rada.

U 2019. godini nabavili smo 1000 novih naslova, mislili smo da ćemo ove godine još obogatiti naš knjižni fond, ali desila se pandemija i nadamo se da ćemo nastaviti naš rad, aktivnosti i realizaciji projekata.

Biblioteka mora imati budućnost, jer bez biblioteke nijedno demokratsko društvo. Bez biblioteke, koliko bila na zaželju, nemoguće je sredinu zamisliti bez biblioteka, ništa ne može zamijeniti ni knjige ni biblioteke.

Masnopita podsjeća sve one koji kasne sa vraćanjem knjiga da vrate knjige u biblioteku, kako bi ih i drugi korisnici mogli posuđivati.

Radno vrijeme  Biblioteke Ilijaš je ponedjeljkom, srijedom i petkom od  devet do 13:00 sati, a utorkom i četvrtkom do 17:00 sati.

UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, knjižara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. Odluka o obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

 

Share.

Comments are closed.