Ilijaški mladi hafiz, učenik devetog razreda Osnovne škole „Hašim Spahić“ Abdurahman Tabaković učestvovao je na 26. Međunarodnom kur'anskom takmičenju  učača Kur'ana u kategorijama hifza i tilaveta u Islamskom centru Zagreb, gdje je u kategoriji Hifz 15 džuzeva osvojio 4. mjesto.

Hafiz Abdurahman bio je gost popodnevnog programa Radio Ilijaša, te podijelio lijepe vijesti sa našim slušateljima. S obzirom na to da je dobno ograničenje takmičara do 35 godina, naš hafiz je bio među najmlađim učesnicima. Takmičenje je trajalo tri  dana od 26. – 28.9.2019, a održalo se u četiri kategorije. Prijavljenih takmičara  je bilo ukupno 69 iz 46 zemalja svijeta: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Slovenija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Austrija, Mađarska, Bugarska, Grčka, Turska, Ukrajina, Čečenija, Rusija, Sirija, Iran, Irak, Tadžikistan,  Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Njemačka, Engleska, Norveška ,Švedska, Danska, SAD, Kanada, Francuska, Italija, Egipat, Libija, Sudan, Jordan, Palestina, Etiopija , Somalija, Kenija, Pakistan, Malezija, Katar, Kuvajt, Portugal, Sudan, Albanija i Libanon. Kategorije u kojem su nastupili takmičari su: Tilawet, melodično učenje Kur'ana, Hifz 5 džuzeva, Hifz 15 džuzeva i Hifz cijelog Kur'ana.

-Kada sam bio prvi razred osnovne škole tada sam znao 30 stranica sure El Bekare i tada sam vidio da ja mogu dobro pamtiti Kur'an i tada se javila u meni želja da učim dalje i ako nisam bio svjestan koliki je to poduhvat. Hifz sam položio 2015. godine, prije četiri godine. Redovno me preslušava moj babo, odnosno,  svaki dan a vikendom i kada imam više vremena idem kod moga šejha kurra hafiza Amara Sadika.  Dnevno ponavljam jedan do dva džuza sve ovisi koliko imam vremena. Strah da se nšsto ne zaboravi je veliki samim tim što je to emanet od Allaha i zaboraviti Kur'an je veliki grijeh. Moj savjet svima onima koji žele naučiti Kur'an je da svaki dan uče pa barem jedan ajet,  da ne prave prekide i da obnavljaju naučeno redovno i uspjeh je uz Allahovu pomoć zagarantovan, kaže hafiz Abdurahman za Radio Ilijaš.

Nakon osnovne škole, želi upisati Gazi Husrev-begovu medresu, a kasniji akademski planovi su da postane doktor islamskih nauka, a nastavit će učešća i na takmičenjima u hifzu.

Share.

Comments are closed.