bioca5Stanovnici naselja Bioča trenutno realizuju projekat izgradnje hajr česme, koja će svečano biti otvorena u maju sljedeće godine.
Građani zaseoka  Ključ u Gornjoj Bioči su se samoinicijativno  organizirali uz pomoć načelnika Općine Ilijaš u svom cilju da izgrade pristupni put i obnove hajr česmu, koja je nekada snbdijevala naselje vodom i bila je od drveta. Tokom rata je potpuno devastirana i građani su željeli da je obnove, kazao je  Elvir Šehić, član Organizacionog odbora i autor projekta gostujući u programu Radio Ilijaša.

Još su preostale aktivnosti oko ugradnje mermera, a svečano otvorenje bit će na Dan šehida Bioče 28. maja 2016. godine.

Dodaje da će na česmi biti ispisano “Mi od vode sve živo stvaramo.”  iz sure El-Enbija 30. ajet.

Za realizaciju ovog projekta uložena su znatna sredstva za očuvanje trajnog  dobra u amanet budućim generacijama  da se nikad ne zaboravi jer malo mjesto kao Bioča ima 47 šehida i svaki kutak treba da  podsjeća na žrtvu koja je podnesena za današnju slobodu, poručuju organizatori.sehicgost

Predsjednik Organizaciong odbora za izgradnju puta i obnovu hajr česme Hajrudin Šehić za Radio Ilijaš kaže da su zadovoljni uređenjem pristupnog puta koji je bio u lošem stanju, te se zahvaljuje svima koji su pomogli načelnicima Općina Ilijaš, Centar, Novi Grad, komšijama iz Rakovice, privrednicima iz Ilijaša, Ilidže, Novog Grada, Vogošće, kao i mještanima koji su zajednički uložili sredstva za put i hajr česmu.

Zadovoljni su mnogobrojnim projektima koji su ove godine realizirani te se nadaju da će radovi biti nastavljeni i sljedeće godine, a posebno uređivanje regionalnog puta koji spaja općine Ilijaš i Novi Grad.

 

Share.

Comments are closed.