U kinu Ilijaš ovog četvrtka odigrana je hit komedija-pozorišna predstava „Državni lopov“, kao dio programa Manifestacije „Ilijaški dani 2019“.

Ovo je jedna od najstarijih živih predstava na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni. U četrnaest godina postojanja odigrana je oko 200 puta u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj itd.

Glumačku postavu čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Oni su gostujući u programu Radio Ilijaša kazali da se komedija pokazala kao najbolji način komunikacije sa publikom, te da nam je humor svima nasušna potreba što je gromoglasnim smijehom dokazala i ilijaška publika.  Predstava je angažirana i provlači kritiku sistema, ali i svojevrsne pomirenosti sa sudbinskim predodređenjem i nemogućnošću prevazilaženja statusa quo, te je stoga predstava više od desteljeća i aktuelna. Iskustvo i uigranost duga 14 godina i za publiku su opipljivi, što je glumcima drago, ali kažu i da bi voljeli da se predstava odnosi na neko prošlo vrijeme i da smo prevazišli društveni problem na koji se odnosi, što, nažalost, nije slučaj.

“Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha. Predstava je jako aktuelna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama, jer je sama radnja komada smještena u današnju BiH.

Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi “državni lopov”, koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju.

Kiki, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.

Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom postupka, on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.

Share.

Comments are closed.