Na mnoge načine BH dijaspora nastoji pomoći ljudima u svojoj domovini. Među njima je i Fadil Cvrk koji je rođen  u Srebrenici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon rata bolju budućnost odlučio je pronaći u Americi.

U državi Georgia, gradu Lawrenceville, predsjednik je Humanitarnog fonda Atlanta koja  već deset godine kontinuirano pomaže onima kojima je pomoć potrebna. U prostorijama Biznis centra, danas su dodijeljene stipendije učenicima iz Ilijaša, ali i okolnih općina.

 „Stipendiranje je jedan samo od projekata. Mi pomažemo socijalno ugroženim, bolesnim, povratnicima, starijim i neizmoglim osobama, te samohranim majkama. Pomažemo svima, ali projekat stipendiranja je jedan od naših najljepših projekata koje smo mi uvrstili u sam rad“ kazao je.

Istakao je da postoje uslovi koje učenik mora ispunjavati ukoliko želi dobiti stipendiju. Također, istakao je i važnost transparentnosti uručivanja stipendija, zbog donatora, iako oni to ne očekuju.

 „ Mi smo na području Općine Ilijaš do sada stipendirali dvoje djece koji su završili školovanje. Sada imamo petero djece koje stipendiramo i troje djece imamo na spisku koji čekaju svoje donatore. To bi ukupno bilo desetero djece na području Općine Ilijaš. Prošle godine smo stipendirali ukupno 71 dijete, a šestero smo djece iškolovali, i četvero je novih stipendista, što je ukupno 69. Stipendije dijelimo na godišnjoj bazi, a za jun i jul ne dijelimo stipednije zbog raspusta. Dijelimo august mjesec iako je rasput zbog početka nove školske godine gdje roditelji najviše ulažu novca za knjige, odjeću, obuću. Studenti  dobijaju stipendiju  za tri mjeseca i pred kraj mjeseca oktobra trebaju dostaviti potvrdu o upisu naredne godine studija. Za studente ne gledamo prosjek i ocjene samo je važno da ne obnavlja godinu” kazao je.

Jedna od stipendica je Sumeja Kulo iz Ilijaša, kojoj stipendija mnogo znači.

 „Ovo je već druga godina kako dobijam stipendiju. Željela bi da im se puno zahvalim, i jako mi je drago što sam dio ovog projketa. Prošle godine mi je bila baš potrebna stipnedija i pomogla mi je u mom školovanju. Ja ću se potruditi da i narednih godina opravdam  stipendiju, ali i da budem još puno uspješnija u svom školovanju“ kazala je.

Munira Džabija, novinarka koja prati humantarne događaje, prisustvovala je i dodjeli stipnedija u Ilijašu.

Mi već dugi niz godina radimo na pomoći narodu BiH i svima onima koji trebaju neku vrstu pomoći. Sarađujemo s mnogim organizacijama među kojima je i Humanitarni fond iz Atlanta. Svakodnevno smo na tereni gdje realizujemo donacije“ kazala je.

 Humanitarni fond Atlanta ima širok spektar djelovanja u BiH. Pored stipendiranja pomažu ljudima kojima je pomoć potrebna pri liječenju, pomažu narodnoj kuhinji  koje hrane stare i  iznemogle osobe, ukazuju pomoć povratničkim porodicama u vidu stoke, doniraju plastenike itd.  Humantarnom fondu Atlanta želimo još puno uspješnih projekata.

Share.

Comments are closed.