Osamnaestogodišnjakinja Nejra Čengić iz Ilijaša, niže mnogobrojne uspjehe u plivanju. Naime, ova talentovana, uporna i vrijedna ilijašanka osvoja i zlatne medalje na državnim takmičenjima. Učenica je gimnazije „Obala“ i kako kaže, uz pomoć profesora uspjeva uskladiti sve obaveze. Ljubav prema plivanju pojavila se od rekreacije koja je prerasla u profesionalno bavljenje ovim sportom.

„Prije deset godina, počela sam trenirati plivanje rekreativno. Prvobitno sam trenirala balet. Međutim nisam se pronašla u tome. , Svidjelo mi se sve u vezi plivanja i nastavila sam profesionalno da se bavim. Članica sam plivačkog kluba “Sport Time”. Tako su došle i prve medalje. Treniram u Olimpijskom bazenu Otoka. Svaki dan imam dva treninga. Uz to idem u školu. Potrebno je dosta odricanja. U školi imam perspektivni status tako da uspjevam uskladiti sve obaveze. Profesori mi pomažu, a svakako je za moje rezultate najzaslužniji trener Evelin Avdić” , kazala je Nejra.  

Plivanje je ljudska aktivnost koja postoji od kad postoji  i čovjeka. Nejra ističe da je plivanje najzdraviji sport. Prisjetila se i prvih medalja, ali kako kaže, najdraža joj je zlatna medalja za koju je uložila mnogo truda i rada.

„Plivanjem pokrećemo sve mišiće i to je jako dobar sport za zdravlje. Moja najbolja disciplina u plivanju je prsno.  Prvu medalju osvojila sam 2011. godine na mitingu u Sarajevu. Sada idem na državna prvenstva . U BiH imamo tri državna prvenstva godišnje, ljetno, zimsko i otvoreno prvenstvo BiH. Posljednje prvenstvo na kojem sam osvojila tri zlatne medalje je Zimsko prvenstvo BiH održano u Banja Luci.  Već drugu godinu sam u grupi seniora. U plivanju postoji disciplina štafete. I posebno bih izvojila sretne momente u tom takmičenju kada je ženska ekipa oborila državni rekord na takmičenju na ljetnom prvenstvu BiH. Svaka medalja je posebna. Prvo zlato koje sam osvojila izuzetno mi znači jer sam zaista uložila mnogo truda“, kazala je Nejra.

Pored fizičkih priprema, da biste bili uspješni, izuzetno je potrebna i mentalna podrška.

„Moja najveća podrška su moji roditelji, prijatelji i treneri. Pored trenera za plivanje Evelina Avdića kojeg doživljavam kao člana porodice i izuzetno cijenim njegove napore i trud u radu sa mnom, jako bitne osobe su naši mentalni treneri koji nas pripremaju za takmičenje. Oni nas oslobađaju stresa i treme, psihički pripremaju za takmičenje“, kazala je Nejra.

Nejra plivanje trenira  u plivačkom klubu „Sport time“ u Sarajevu ali posebno bi je učinilo sretnom da Ilijaš dobije bazen, jer postoji interesovanje prema ovom sportu.

„Vrlo često imam pitanja od roditelja da treniram njihovu djecu. Koristim priliku da se zahvalim Općini Ilijaš za sportsku stipendiju koja mi mnogo znači“, kazala je Nejra. 

Nejrin cilj  je da izbori plasman  na neko veće prvenstvo odnosno svjetko ili evropsko takmičenje i aktivno radi na tome. BiH je predstavljala 2015. godine na Balkanijadi. Mnogo uspjeha želimo Nejri u nastavku plivačke karijere.

Share.

Comments are closed.