Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ jedna je od 6 škola iz Bosne i Hercegovine čiji je projekat „Youth in the Rocky Balkans“ podržan kroz drugi Otvoreni poziv za projektne prijedloge organizacija civilnog društva i srednjih škola, implementiranog od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i podržanog od strane Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (UNPBF). Partneri za realizaciju projekta su Omladinska organizacija „Iskoristi dan – Carpe diem“, Srednja ekonomsko – ugostiteljska škola Bar i Ekonomko – trgovinska škola Bečej. Dodijeljena su sredstva za realizaciju projekta u visini od 19,192.39 eura.

Projekat „Youth in the Rocky Balkans“ je usmjeren na interkulturalno učenje i dijalog mladih sa različitom socijalnom pozadinom i nacionalnim identitetom. Potiče kooperativnost, suradnju, razmjenu ideja i perspektiva kroz radionice, debate i umjetnost.

Teme radionica koje će biti obrađene kroz projekat jesu:  demokratija i ljudska prava,  religija i savremeno društvo, psihologija pripadanja, umjetnost i identitet te forum teatar.

Međunarodne posjete između članova tima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore biti će realizirane u mjesecima februar, mart i april 2020.godine.

Na Drugi otvoreni poziv projektnih prijedloga RYCO, prijavljeno je 278 projektnih prijedloga na području Zapadnog Balkana. Odobrena su 44 projektna prijedloga od kojih je 6 iz Bosne i Hercegovine.

#RYCO #YRB #Youth

[1] Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je nezavisan institucionalni mehanizam osnovan od strane šest vlada Zapadnog Balkana u cilju promocije duha pomirenja i saradnje među mladima u regionu kroz programe omladinskih razmjena. U okviru svog rada, RYCO podržava projekte koji doprinose pomirenju kroz povećanje mobilnosti mladih, saradnje i aktivizma.

Ovaj izvještaj nastao je uz podršku Regionalnog ureda za saradnju s mladima (RYCO) i Fonda Ujedinjenih nacija za izgradnju mira (UNPBF). Za njegov sadržaj odgovoran je Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” i njegovi partneri i ne predstavlja nužno stavove RYCO i/ili UNPBF.

Share.

Comments are closed.