Učenici četvrtih razreda osnovnih škola sa područja Ilijaša dio su ovogodišnjeg  projekta obavezne Škole plivanja koju, prema Nastavnom planu, provodi Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.  Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor JP Olimpijski bazen Otoka Enes Peštek potpisali su Protokol o realizaciji Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola u Kantonu Sarajevo za školsku 2018./2019. godinu.

Školu plivanja, pored resornog ministarstva podržala je Općina Ilijaš, kao i roditelji djece.

Učiteljica Alma Mamela kazala je za Radio Ilijaš da su djeca oduševljena  prvim danom i boravkom na Olimpijskom bazenu.

Prema Nastavnom planu i ove godine zahvaljujući Ministarstvu realiziramo Školu plivanja, koja je obavezna za sve učenike. Moramo pohvaliti i Općinu Ilijaš, koja je ovo savršeno organizirala za djecu, kao i roditelje koji su podržali projekat. Imamo 58 djece, već su prvog dana određene grupe i nivo plivačkog znanja. Škola će trajati 10 dana i djeca će zaista uživati, uz to što će naučiti plivati ili poboljšati svoje plivačke vještine, kazala je Mamela.

U svojstvu sufinansijera, resorno ministarstvo izdvojit će 100.000,00 KM za realizaciju projekta, dok će opštine Kantona Sarajevo shodno broju učenika sa vlastitih teritorija obezbijediti ostatak novca kroz vlastite budžete. Potpisivanjem protokola osigurana je implementacija izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koje predviđaju realizaciju škole plivanja u skladu sa Nastavnim planom i programom.

Naglašavajući da Kanton Sarajevo prvi u regionu pokreće Školu plivanja kao obaveznu nastavnu aktivnost, ministar Kazazović, istakao je da će se ovim projektom kvalitetno realizirati treći čas tjelesnog odgoja.

“Prvi put Ministarstvo realizuje projekte koji su namijenjeni svakom djetetu. Do sada su slični projekti bili namijenjeni samo onoj djeci čiji roditelji imaju finansijsku mogućnost za takvo što. Sada imamo rješenje za jednu cijelu generaciju i mislim da su ovo najbolje uložena sredstva“, rekao je ministar Kazazović te dodao da se ovim projektom djeci želi omogućiti sticanje novih životnih vještina i tako im u budućnosti omogućiti bolji kvalitet života.

“Ovim pilot projektom prelazimo na sistemski organiziranu školu plivanja što do sada nije bio slučaj. Pored stručnog sportskog osoblja Bazena, svoje kapacitete ćemo maksimalno ustupiti i pomoći instruktorima da kvalitetno realiziraju obuku“, naveo je direktor Peštek, te iskoristio priliku da se zahvali Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo kao i svim opštinama na podršci bez kojih projekt ne bi bio održiv.

Projekt Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

Share.

Comments are closed.