U organizaciji Javne ustanove KSC i Radio Ilijaš ovog četvrtka održano je tradicionalno Bajramsko veče na Trgu Alije Izetbegovića. Bila je to prilika da građani Ilijaša uz prigodan program zajedno bajramuju i isprate blagoslovljeni mjesec Ramazan. 

 Na početku programa  ašere  je proučio  mladi polaznik Škole hifza Ahmed Krdžić. U nastavku su veče uljepšali članovi Malog hora OŠ „Hašim Spahić“ sa ilahijom „ I nebo i zvijezde“ pod vodstvom nastavnice mr. Senite Karaga-Muslija.

 Ovo Bajramsko veče oplemenili su svojim nastupom i članovi Udruženja Budi mi drug Ilijaš svojom tačkom „Ne rugaj se“. Skromnom novčanom  hedijom počastili smo članicu Udruženja Medihu Huseinović , koja je ispostila cijeli Ramazan i dokaz je kako nikakve prepreke nisu nepremostive ako je volja dovoljno jaka.  Nagradu je uručila predsjednica Udruženja Meliha Mešetović.

Publiku je svojim nastupom i ilahijom „Bajram dođe“ obradovao i mali mješoviti Hor Atfal iz džemata Stari Ilijaš pod vodstvom muallima Amela ef. Muminovića.  Svoje literarne radove pripremljene za ovu prigodu pročitale su članice Omladinske organizacije Iskoristi dan-Carpe diem Lina i Lejla.

Tri ilahije za ilijaško Bajramsko veče priredile su članice Ženskog hora Preporod Ilijaš.  Ženski hor Preporod je osnovan početkom 2018. godine zahvaljujući tadašnjem predsjedniku BZK Preporod Ilijaš Ademu Aliću i članu Muškog hora Preporod Adisu Durakoviću, koji je i koordinator za Ženski hor. Djevojke su učestvovale u brojnim programima vjerskog i društvenog značaja na lokalnom nivou, a u budućnosti su planirane aktivnosti koje će poboljšati i istaći njihov rad. Hor broji 18 članica.

Izvrsna ilijaška interpretatorka  Adna Gurda u pratnji klavijaturiste Adnana Matoruge na kraju su divnu publiku obradovali izvođenjem sevdalinke „Čudna jada od Mostara grada“. 

Dodijeljene su nagrade pobjednicima Ramazanskog takmičenja Radio Ilijaša-učenje Kur’ana 2019. Nagrade su osvojili: Ahmed Krdžić-prvo mjesto, drugo Umejma Begzadić i treće mjesto Ajša Hodžić. Četvrto mjesto podijelili su Muhammed Hamed i Mustafa Vrabac. Sponzor nagrada je Općina Ilijaš-nagradni fond 700 KM. Svi osvajači nagrada počastili su publiku učenjem Kur’ana. Nagrade su ( od trećeg do prvog mjesta) dodijelili: predsjednik ocjenjivačke Komisije Šerif ef. Ćatić, direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Ilijaš Alma Omerović. 

Za najmlađe učesnike programa podijeljeni su bajramski pokloni zahvaljujući sponzoru Bajramske večeri  firmi Lišćevica promet i Restoranu Fontana, kojima su dodijeljene zahvalnice. 

Galeriju fotografija pogledajte na našoj facebook stranici.

Share.

Comments are closed.