Završena je redovna konferencija za medije Kriznog štaba  FBiH, a istaknuto je kako invalidnine i penzije  neće kasniti te je najavljena nabavka medicinske opreme za sve dijelove FBiH.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kaže da je Vlada danas imenovala novi krizni štab.

“Nisu odgovorili na zadatke postavljene, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab  skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa. Tu je sad i direktor Federalne uprave za inspekcijske osobe, Federalna uprava policije jer provodi restriktivne mjere, Zavod za javno zdravstvo koje je nadležno za ovakve situacije epidemija i pandemija, tu je i federalni direktor robnih rezervi jer je bitan segment sigurnosti građani i tu je konačno i generalni tajnik Crvenog križa FBiH”, rekao je Novalić.

On je dodao kako se od novog sastava Kriznog štaba očekuje da bude efikasniji. Kazao je da penzije i invalidnine neće kasniti.

Istaknuto je kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih razina i kreće se u nabavku medicinskih sredstava od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

“Time smo došli u jednu aktivnu fazu kada ćemo građanima FBiH moći garantovati znatno veći nivo zdravstvene zaštite, ne zaboravimo da smo još uvijek na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor”, rekao je Novalić.

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH rekao je da su u skladu sa zaključkom Vlade FBiH resorni ministri promijenili svoje programe i namjene utroške sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanje negativnih psoljedica koronavirusa.

“Sektor za održivi povratak je već prošle sedmice objavio poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivredne proizvođača na području entiteta RS koji su se vratili, istovremeno ćemo pokrenuti aktivnosti da nabavimo repromaterijal za sjetvu. Tako da uvijek ovako u vrijeme kriza poljoprivreda je nešto što je aktuelno. S druge strane nastavit ćemo postojeće programe”, rekao je Ramić.

Naveo je kako su ugrožena radna mjesta, tako da će u narednom razdoblju objaviti javni poziv u kojem će sve firme koje imaju tri i više zaposlenih pozvati da ne otpuštaju radnike.

“Oni koji ne budu otpustili radnike, mi ćemo tri mjeseca refundirati doprinose za sve uposlenike”, rekao je Ramić.

Novalić je kazao i da će se novac od EU rasporediti u kantone po Federaciji i regije po Republici Srpskoj onako kako su i pogođene koronavirusom.

Novalić kaže da je razgovarao sa Satlerom i da je riječ o nekih 80 milijuna eura.

“Predstavnik Agencije za bankarsto će u nekim narednim danima pojasniti kako će funkcionirati moratorij na otplatu kredita koji je najavljen”, rekao je Novalić.

Share.

Comments are closed.