Naš grad ovih je dana u znaku maturanata. Sinoć je ispraćena generacija 2017/18. Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš. U najljepšim haljinama i odijelima, svečano, elegantno prodefilirala je mladost kroz grad do Sportske dvorane gdje je održana promocija, dodjela nagrada i diploma za 104 maturanta.  Bila je ovo još jedna večer  mladosti, bezbrižnosti i ljepote koja  privuče i hiljade sugrađana koji aplauzima u život ispraćaju svoje sinove, kćerke, komšije i poznanike.

Poruku ovogodišnjim maturantima poslao je i direktor Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo:

-Mi se nekako uvijek  vežemo za svaku od generacija, sretni smo kad  izađu , ovo je neki  završni čin, to pokazuje da naš trogodišnji ili četverogodišnji čin i rad isplatio i da vidimo rezultate. Život je pred njima, a želim im  puno zabave, problemi će ih već pronaći, sreće, ljubavi, uspjeh će doći i možda rezervna poruka, nek imaju ovjeren pasoš.   Sad dolazite u novi svijet, najvažnije je da naučite da volite ono što budete radili, živite slobodno, budite  osobe sa imenom i prezimenom a ne dio statistike.  Mnoge stvari u životu su besplatne kao i ovo obrazovanje samo se potrudite da ne bude džabe, poručio je Džafo.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ovaj put našao se u ulozi roditelja maturantice.

Ova noć je noć za maturante za njihovu radost, oni su glavni mi smo tu da podijelimo radost s njima, za ove četiri godine njihovi profesori su ih učili, možda i mučili, a roditelji i prijatelji su tu da podijele sva osjećanja, radost i tugu. Od večeras će za njih biti sve drugačije, kreću putem svojih želja i snova. I moja Emina je završila gimnaziju,  uz sve napore nje i djece i mi smo sve to doživjeli s njima, četiri godine podrške, a  oni su nas učinili sretnim i ja sam jako sretan i ponosan, kazao je načelnik Fazlić.

Edina Kamenjaš, učenica gimnazije jedna je od osam nagrađenih koji su sve vrijeme školovanja imali sjajan prosjek 5,0.

Jako sam sretna što sam pohađala ovu školu, planiram upisati farmaciju i nadam se da ću uspjeti, a svima želim puno sreće, kazala je Edina.

Njena kolegica Nejra Hasečić kazala je da će se uvijek rado sjećati srednjoškolskih dana, profesora i prijatelja kao jednog od najljepših doba u svom životu, a planira upisati Medicinski fakultet na Univerzitetu u Sarajevu.

Osim Nejre i Edine, nagrađeni su i : Adnan Aličelebić, Mia Barić, Admir Mehmedagić, Šejla Bikić, Amela Hasečić i Jasmina Škamo.

Svaki je rad prazan ako nema ljubavi , a najvažnije, pored znanja koje nose, naučene su lekcije o ljubavi, međusobnoj podršci i prijateljstvu, glavna je poruka maturske svečanosti ilijaških srednjoškolaca kojima su svi poželjeli staze bez trnja na njihovom putu do uspjeha.

 

Share.

Comments are closed.