Memorijalni centar  Potočari jučer je posjetila delegacija JU KSC i Radio Ilijaša. Povod posjete je donacija 200 knjiga za biblioteku u okviru MC Potočari. Podršku ovoj donaciji dala je i Općina Ilijaš. Knjiga mora postati udžbenik iz kojeg će mlade generacije učiti o genocidu u Srebrenici. Dužni smo im omogućiti pristup knjigama i ovo je naš skormni doprinos tom cilju. Na samom početku upriličena je posjeta mezarju u Potočarima u pratnji Azira Osmanovića i Ahme Mehmedovića, kustosa Memorijalnog centra Potočari. Kustos Azir Osmanović zahvalio se na posjeti i pozvao sve ljude i institucije da pomognu u realizaciji ovog projekta.

 „Posjetili smo mezarje a nakon toga i bivšu fabriku akumulatora, kasnije bivšu bazu holandskog bataljona UNPROFOR-a. Obišli smo sve sadržaje koje nudi Memorijalni centar Potočari, to je spomen soba, multimedijalna soba gdje smo pogledali kratki film o genocidu u Srebrenici. Na kraju smo posjetili zgradu gdje je bila glavna komanda holandskog bataljona UNPROFOR-a u kojoj se danas nalazi izložba pod nazivom „Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“. Zahvaljujemo se Općini Ilijaš i svima koji su doprinijeli da se projekat razvija ovom dinamikom.

Azir Osmanović

Mi smo pokrenuli akciju prikupljanja knjiga. Objekat biblioteke je prelijepo urađen, otvoren je 2013. godine ali nažalost nismo imali knjiga koje bi popunile prazne police. Zaista nam Vaša posjeta i donacija izuzetno znači. Imamo već oko 3 000 knjiga a cilj nam je da ove godine prikupimo minimalno 5 000 knjiga. Potrebne su nam prvenstveno knjige koje su vezane za genocid u Srebrenici , za agresiju na BiH i historiju BiH. Ali i sve druge knjige koje su nam donirane, rado smo prihvatili jer nam znače. Pozivamo sve oni koji nam mogu pomoći da to učine. Hvala Vam posebno što ste nas posjetili i nadam se da ćete to učiniti opet“, kazao je Azir.

Semir Spahić, bibliotekar Gradske biblioteke Ilijaš, zajedno sa kolegicama iz JU KSC i Radio Ilijaš pripremio je vrlo vrijedne naslove za biblioteku u Potočarima, ali i kazao da će nastaviti sa podrškom MC Potočari.

„Teško je govoriti na ovom mjestu gdje smo udaljeni nekih 200 metara od samog mezarja. Teško je govoriti o bilo čemu a sa druge strane radujem se da smo pomogli i poklonili knjige. Knjiga je zaista veliko bogatstvo. Kada smo krenuli iz Ilijaša mislio sam da je tek početak projekta prikupljanja knjiga za biblioteku. Međutim sretan sam da je već prikupljeno oko 3000 knjiga i da smo mi sa skromnom donacijom od 200 knjiga doprinijeli tom broju. Spremni smo i stručno pomoći ovu biblioteku. Dok sam obilazio ovu biblioteku, razmišljam ko će čitati ove knjige. A čvrsto vjerujem da će ovo koristiti mladi ljudi odnosno generacije koje će živjeti u Srebrenici. Mi ćemo nastaviti sa podrškom biblioteci u Srebrenici“, kazao je Spahić.

Pozivamo sve one koji su u prilici da pomognu ovom gradu. Srebrenica je obaveza.

Share.

Comments are closed.