Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo FBiH, na konferenciji za medije Štaba Civilne zaštite KS je ponovila da je sinoć kod tri osobe iz Kantona Sarajevo potvrđen koronavirus i da su oni povezani sa obilježavanjem godišnjice kompanije Igman u Konjicu. 

– Za tri osobe u KS kod kojih je utvrđen koronavirus, dvije ženske, i jedna muška osoba, interesantno je da su ovi epidemiološki slučajevi povezanih s oboljelim u Konjicu. Naime, iako je već ranije Svjetska zdravstvena organizacija proglasila epidemiju koronavirusa, 11. marta je, unatoč svim upozorenjima u Konjicu održan skup s 300 zvanica. Usložnjava se epidemiološka situacija. Mi kontinuirano radimo, sinoć smo radili. Koristim priliku da kažem, svi koji su bili na sastanku u Konjicu mogu očekivati pozive. Nema potrebe da sami zovu, izuzev sami sebi da propišu mjeru samoizolacije – kazala je Pilav i dodala:

“Po pitanju testiranja, javno da kažem, testova prema preporuci WHO-a ima dovoljno. Zlatno pravilo u potvrđivanju slučajeva je da ide testiranje kada se se pojave simptomi, visoka temperatura, kratak dah”.

Jedan od najvećih problema su ljudi koji ne poštuju samoizolaciju, a to je za mene zločin, najveće krivično djelo, pokušaj ubistva. Oni su tempirane virusne bombe. Od federalnog nivoa tražimo da se pooštre sankcije za takve ljude, da sudstva i tužilaštva ubrzaju procese. Oni koji su dobili instrukciju da idu u samoizolaciju, to je naredba. Kršenje toga je za mene zločin – rekao je Jusko.

Dodaje kako policija Kantona Sarajevo zajedno s inspektorima kontrolira poštivanje mjera zabrane rada ugostiteljskih objekata. Naglašava da su već dosta toga učinili na uklanjanju migranata s ulica i njihovom smještanju u Blažuj.

– Problem su nam migranti koji se nalaze u privatnom smještaju, a takvih je oko 3.000. Iz Blažuja smo dobili informaciju da bi kapacitet mogao biti povećan za 1.000 smještajnih jedinica. Sada je Blažuj pun – rekao je Jusko.

Pozvao je građane da ako nije prije potrebno ne vade dokumente, da s tim malo sačekaju.

Share.

Comments are closed.