Kanton Sarajevo uvodi jedinstvenu kartu koja će važiti u svim vozilima

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o koncesijama, Zakon o cestama i Zakon o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Usvojenim Zakonom o cestama,kako je kazao ministar saobraćaja Adnan Šteta, uspostavljena je jasna zakonska regulativa koja do sada nije postojala, kako bi i saobraćaj i javni prijevoz u KS bio što sigurniji i kvalitetniji.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je kazao da je izuzetno bitno da sada, nakon što je donesen Zakon o cestama, Kanton Sarajevo ima jasne zakonske okvire u svim segmentima koji su vezani za saobraćaj i odvijanje javnog prijevoza.

Zakonom su definirani prioriteti u razvoju javnog prijevoza putnika, a odredbama ovog zakona regulira se i ugovoreni prijevoz učenika za odlazak u obrazovne ustanove i nazad. Zakonom o cestama KS uređuje se kategorizacija javnih cesta, upravljanje cestama i pravni položaj upravitelja.

Kako je saopćeno iz Vlade KS, konačno se uvodi jedinstvena karta koja će važiti u svim vozilima bez obzira na prijevoznika.

Uvodi se i elektronski sistem naplate, definiše se ko i kako može voziti, te kako se dodjeljuju linije.

“Nakon 2010. godine odnosimo ovaj zakon koji je jako bitan. Utvrđuju se prioriteti u javnom prijevozu u KS. Uređuju se specifičnosti organizacije javnog prijevoza. Definišu se i postupci u slučaju odstupanja od reda vožnje kao i instituti izbora i angažovanja operatera i vozila”, rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Istakao je kako će se konačno znati ko, kako i na koji način može voziti, dodijeljivati liniju i kontrolisati naplatu.

Izvor: Akta.ba

Prethodni članakOd 1. januara 2022. godine najavljena veća cijena gasa za potrošače u KS
Naredni članakINZ savjetuje – Tokom praznika obratiti pažnju na pravilnu prehranu