Prvoga dana mjeseca novembra, katolici slave  blagdan Svih svetih. Tog dana slave se  sveci i svetice koje je Crkva proglasila svetima, kao i one koji nisu proglašeni svetima, ali su svojim životom ostvarili ideal kršćanskog života. Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.

Tim povodom, delegacija Općine Ilijaš položila je cvijeće na groblja u Stupama i  Brezi poginulim pripadnicima Armije BiH.

U groblju Sv. Josip Desava u Stupama sahranjen je zlatni ljiljan Velimir Vidaković, koji je svoj život dao za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Oko kapelice i obiteljske grobnice okupili su se roditelji, prijatelji i predstavnici Općine Ilijaš i boračkih udruženja gdje su zapalili svijeće i položili cvijeće.   Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira Vidakovića na grob je došao sa suprugom. Roditelji zlatnog ljiljana kažu da je izgubiti dijete rana koja nikada ne zarasta i da čuvaju uspomene koje vrijeme ne briše.

„Njegovo djetinjstvo i mladost čuvamo za sjećanje. Ostalo je sve prošlo. Otišao je na zadatak i nije se vratio. Supruga i ja živimo u rodnom mjestu. I on je živio ovdje. Otišao je i nije se vratio. Imao je 26 godina“, kazao je Vladimir.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić kazao je da se posjetom grobljima na ovaj blagdan,  godinama obilježava i gaji kultura sjećanja na naše najbolje sinove, na naše heroje, na ljude koji su branili državu BiH.

„Ono što mene uvijek impresionira, što mi daje nadu i optimizam za našu budućnost jeste ova posveta koja piše na Velimirovom grobu da je „Život dao za domovinu BiH“. I to je prava, ključna i velika poruka mladim ljudima, da je država BiH okvir, perspektiva i sreća za sve nas koji živimo u njoj. Trebamo graditi dobre odnose i državu BiH na civilizacijskim dostignućima i onda će ona zaista biti perspektiva za te mlade ljude“, kazao je načelnik Fazlić.

Mirsad Omanović, sekretar Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja  „Zlatni ljiljan“ općine Ilijaš istakao je da se uvijek moramo sjećati najhrabrijih pripadnika Armije BiH koji su odlikovani najvećim priznanjima.

„Ako pogledate spomenik Velimir  Vidakovića vidjet ćete da piše „Dao život za jedinu nam BiH“. To dovoljno govori ko je bio, šta je bio i kakav je bio. Ovog čovjeka  treba češće obilaziti, i spomenom, i svijećom i minutom šutnje. Ne samo njega, nego i njegove roditelje koji su rodili ovakvog čovjeka, koji je dao život za domovinu“, kazao je Omanović.

Nakon posjete groblju u Stupama, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš Nijaz Spahić te predstavnici boračkih organizacija posjetili su groblje u Brezi gdje su sahranjena tri  poginula borca Armije BiH u proteklom ratu, te položili cvijeće.

„Kao što svake godine za Dan šehida obilazimo šehidska mezarja, isto tako i za 1. novembar kad je dan mrtvih obilazimo groblja, s obzirom da imamo pet učesnika rata odnosno boraca hrtvatske nacionalnosti. Na groblju Stupe ukopan je Velimir Vidaković, a u Brezi su ukopani ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Svake godine delegacija Općine Ilijaš i predstavnici boračkih udruženja općine Ilijaš. Još jedan naš borac ukopan je u Hrasnici“, kazao je Spahić.

Dušni dan obilježava se sutra ( 2. novembra) kada se katolici  sjećaju svih svojih dragih pokojnika. Tog dana vjernici mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, prisustvuju svetoj misi. Tako je Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz kršćanske nade i vjere u zagrobni život.

Share.

Comments are closed.