Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. avgusta svake godine.

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII.1. novembra 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Evropi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

U mnogim je zemljama blagdan Velike Gospe i državni praznik: u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanu, Letoniji, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Poljskoj, Portugalu i Španiji.

Svake godine hiljade vjernika dan ranije krene prema marijanskim svetištima kako bi kroz molitvu i euharistijska slavlja na svetoj misi proslavili Veliku Gospu, dan koji se slavi kao Marijino uznesenje na nebo.

Share.

Comments are closed.