Jaka kiša i topljenje snijega izazvali su problem u MZ Mrakovo, gdje je došlo do izlijevanja potoka Gnionica i ugrožavanja materijalnih dobara.  

Problem je zbog izlijevanja vode nastao u nekoliko pravaca koji su ugrozili materijalna dobra u MZ Mrakovo. Naselja Salkanov Han i Mrakovo uz potok Gnionicu su uvijek u opasnosti. Izvođenje radova gdje su investitori sumljivi u velikoj mjeri su uzrok nastajanja površinskih voda koje prave štete građanima, kazao je za Radio Ilijaš Mehmed Smajlović, predsjednik Savjeta MZ Mrakovo.

Nivo rijeke Ljubine je u opadanju i voda se jutros povlači, problem su stanovnici MZ Ljubina imali u Solakovićima.

Sad je stanje dobro. Jučer smo u Solakovićima imali jedno začepljenje propusta koje smo sanirali. Također, na području Vidotine u subotu je došlo do izlijevanja potoka, koji je uspješno saniran zahvaljujući firmi Halilović. Obišao sam sve lokacije i saniramo sve u saradnji sa šumarstvom i voda se povlači, rekao je predsjednik Savjeta MZ Ljubina Meho Tabaković.

Ekipa Civilne zaštite Općine Ilijaš bila je na terenu, problemi sa izlijevanjem vode  su zabilježeni u Starom Ilijašu i na području Karaule gdje je došlo do odrona dijela puta, a rijeka Bosna izlila se iz svog korita na jednom mjestu u Kadarićima.

Imamo konstantno problem sa odvodnjom, površinske vode prave problem u Starom Ilijašu kod Standarda, ekipe su na terenu, obilazimo ona mjesta gdje imamo klizišta. Mi imamo klizište koje nije do kraja sanirano u Solakovićima a kritično je i klizište Sokolina, kao i put za Ahatoviće gdje imamo potencijalno klizište,  a uvijek nakon ovakvih padavina pojavljuju se i odroni oko novih puteva. Svi koji imaju problem mogu pozvati Civilnu zaštitu 033 400-785 i mi ćemo iznaći mogućnost da se riješi problem, kazao je Zdravko Barić, pomoćnik načelnika u Službi civilne zaštite Općine Ilijaš.

Obišli smo jutros nekoliko lokacija i donosimo nekoliko fotografija rijeke Bosne i njenog nivoa.

Iako je stanje na poplavljenim područjima Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona i Kantona Sarajevo jutros nešto bolje nego jučer, i dalje je vanredno na području Busovače, Kaknja, Jajca i Nemile, saopšteno je iz FUCZ-a.

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik – Bugojno na ulazu u Bugojno, javlja BIHAMK. Za vrijeme ove obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Također, zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično jednom trakom na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i dalje su na terenu radi pomoći lokalnom stanovništvu u odbrani od poplava. Na terenu su i stotine pripadnika civilne zaštite i drugih službi spašavanja koji će tokom noći dežurati pored riječnih korita.

Više od 50 pripadnika FUCZ tokom noći je bilo u Busovači, gdje su uspjeli osposobiti putnu komunikaciju pumpama prebacujući vodu s jedne strane rijeke Bosne na drugu.

Iako je situacija u Kaknju bila kritična i sinoć, dok su rijeke na većini područja stagnirale, vodostaj u Kaknju je rastao. Međutim, v. d. načelnika Kaknja Aldin Šljivo je izvijestio da su se rijeke povukle u svoja korita.

U općini Kakanj, kao i u Busovači, tokom noći su bile angažovane noćne smjene pripadnika civilne zaštite, koji su pravili nasipe i štitili objekte pored rijeka, s obzirom na to da je povećanje nivoa iznad kritične tačke uslijedilo tek u večernjim časovima.

Stanje na području  Kantona Sarajevo
Naselja na području Kantona Sarajevo, izgrađena u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina, zahvatile su poplave, a najveća šteta prouzrokovana je u Hadžićima, Pazarićima, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva.

Pojedini mještani tih naselja su tokom noći vodu izbacivali iz svojih kuća.

Ni u jednoj od opština zahvećenih poplavama nije proglašeno stanje elementarnih nepogoda, zbog čega nema osnova da se vanredno stanje proglasi na nivou Kantona Sarajevo.

Usljed poplava je najviše stradala opština Hadžići, ali i opštine Novi Grad i Ilidža, naročito u dijelovima gdje su te dvije opštine povezane lokalnim putevima. Opština Vogošća, odnosna naselja u dolini rijeke Bosne i lokalnih potoka u Vogošći, pretrpjela su manju štetu.

U Hadžićima i Pazariću, usljed poplava, ugroženo je 35 stambenih objekata.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je za danas u podne sazvao Kolegijum Skupštine u vezi s poplavama koje su zahvatile određena područja Kantona Sarajevo.

Vodostaji rijeka

Voda koja je prouzrokovala poplave u Srednjobosanskom kantonu polako se počela povlačiti i tokom dana očekujemo stabilizaciju stanja, kazala je šefica operativnog centra u kantonalnoj Upravi civilne zaštite Zenada Čaušević.

Kada je riječ o ugroženim područjima, Čauševićeva je rekla kako je osam porodica iseljeno iz naselja Gladnik, opština Travnik, a zbog opasnosti od klizišta, četiri iz mjesta Borova Ravan, opština Gornji Vakuf/Uskoplje.

– Čekamo izvještaje o stanju iz svih opština. U opštinama u kojima je to moguće procjenjuje se šteta, a mislim da će ona biti velika – kazala je Čauševićeva.

Podsjetila je kako je stanje prirodne nesreće proglašeno u opštinama Busovača, Kiseljak i Travnik.

Vodostaj Sane u Novom Gradu jutros iznosi 400 centimetara i u stagnaciji je, a vodostaj Une 320 centimetara i za 51 centimetar je viši nego jučer, potvrđeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Od jučer ujutru u Novom Gradu su uključene prepumpne stanice i na snazi su redovne mjere zaštite od visokih vodostaja koje važe pri vodostaju Sane od 320 centimetara.

Redovne mjere zaštite od poplava na snazi su pri vodostaju Une od 450 centimetara, vanredne kod vodostaja od 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode proglašava se kada vodostaj dostigne 540 centimetara.

Vodostaj rijeke Vrbas u Delibašinom selu na području Banjaluke prešao je kotu vanredne odbrane od poplava, saopšteno je iz Odjeljenja za hidrologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

ndenciju opadanja.

U opadanju je i vodostaj Bosne u Doboju, koji u 8.00 časova iznosi 370 centimetara.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara.

Share.

Comments are closed.