Sa hladnim danima počinje i sezona grijanja koja donosi niz opasnosti, a najviše zbog požara. Neodgovorno odlaganje pepela iz peći može dovesti do uništavanja javnog dobra. U zimskom periodu su povećane pojave zapaljenja kontejnera zbog neadekvatnog i neodgovornog odlaganje pepela, bez da se isti prvo ohladi i dodatno polije vodom.

Neohlađeni pepeo ukoliko se ubaci u kontejner ili drugu posudu, dovodi do pregrijavanja ostalog otpada, što dovodi do zapaljenja i trajnog uništavanja posude. Ako se neohlađen pepeo odloži na otvorene površine, potpomognut vjetrom dodatno se raspiruje i širi na nisko rastinje što može dovesti do izbijanja požara koji može uništiti stambene objekte.

Vrući pepeo i nakon 24 sata može izazvati požar i zato se nikada ne smije odlagati u kartonske kutije, plastične kante ili one za smeće sa drugim zapaljivim otpadom.

Da bi se izbjegle neželjene situacije pepeo je potrebno odlagati u metalne kante/posude koje imaju poklopac, a najbolje bi bilo taj pepeo dodatno ohladiti vodom, tako da je on potpuno ugašen i nema nikakve dalje opasnosti. Ohlađeni pepeo prebaciti u pvc kese koje obavezno moraju biti zatvorene kako se ne bi širila prašina od pepela. Ukoliko primjetite dim iz posuda ili manji požar, probajte politi kantom vode kako bi se spriječila mogućnost širenja požara, a ukoliko primjetite plamen iz posuda obavezno pozvati 123 Vatrogasce kako bi se požar ugasio.

 

Share.

Comments are closed.