Dobre knjige, kao i dobri prijatelji, rijetki su, ali veoma lojalni i prilično zabavni. One otvaraju naš um, proširuju nam vidike i inspirišu nas da promijenimo i svoj život i svijet oko nas. Prava knjiga može da nas motiviše i da nam da vjetar u leđa.

Kažu da se mudrost dobiva s godinama, ali ako ne želite čekati starost, tada je potražite u knjigama. O bilo kojoj knjizi se radilo, vjerujemo da možete pronaći određenu mudrost, i pouku. U knjigama ćete naučiti da i heroji imaju svoje mane i strahove, a isto tako da antiheroji imaju svoje prednosti, posebno u onim knjigama u kojima likovi nisu crno-bijeli, nego imaju mnogo slojeva ličnosti.

Ovog vikenda preporučujemo roman „Bosanski blećak“ autora Mirsada Pašovića.

Mirsad Pašović je rođen 1961. u Foči. Završio je Pedagošku akademiju. Sa porodicom živi i radi u Sarajevu. Kao pripadnik ARBIH prepješačio je cijelu Bosnu i Hercegovinu, te spoznao šta je glad, strah, prijateljstvo, vjera… 
Potreba da ostane zapisano, ono i onako kako je bilo, napravila je roman „Bosanski blećak“. Ovo nije „Ja“, niti „Mi“ izdanje. Ovo su „Ostali“ – stradalnici i profiteri jednog vremena.

Romanopis Mirsada Pašovića znakovitog naslova „Bosanski blećak“, čini šezdeset jedno poglavlje. Gledano u cjelosti, autor je napisao roman vrijedan pažnje i poštovanja.

U romanu srećete junaka u kojem ćete prepoznati bosanskog vojnika Šverka koji je uspio da prođe kroz golgotu bosanskih stratišta bez da je pušku u ruke uzeo i ako su mu je svi nudili.

Tvrtko Suljabegović je diplomirani šumarski inženjer, koji napušta studentski dom na Bjelavama i odlazi put rodnog Kalinovika. Junak romana uskače iz situacije u situaciju bez velike šanse za izbavljenje, ali se dešava, on pliva, njega vile i dobri ljudi nosaju i čuvaju. Prateći pripovjedač hiruškom preciznošću vrši desekciju bosanskog društva, pa i šire regije i još daljeg društva koje još uvijek nazivamo demokratsko, evropsko. Tvrtko razgolićava idole i heroje, u vjeri vidi busiju za hoštaplere, u herojima masku za kukavice, u humanosti pokriće za otimačinu. Iz početka, ali istrajno gradi svoj svijet dobrote, vjere, herojstva u kome je ljudskost i dobrota slamka izbavljenja.

 

Knjigu  preporučio: Semir Spahić – Gradska biblioteka Ilijaš

Piše: Arnela Fazlić

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.